3 дихателни практики, които ще ви помогнат лесно да се справите с пристъпи на панически атаки

С всяка година все повече хора се сблъскват с панически атаки.

Принципно, пристъпите на панически атаки се случват през нощта, когато човек си мисли за бъдещето и в това бъдеще нещо го плаши. Или през деня, когато му предстои нещо важно и отговорно.

Кои са най-честите причини за паническите атаки?

Те се случват по няколко причини:

На първо място, мнозина живеят в състояние на постоянен стрес. Не успявайки да се възстановят след някакво нервно напрежение се случва следващото. В резултат, тези негативни преживявания се натрупват и се превръщат в нервни разстройства. Например, в панически атаки.

На второ място, постоянното пребиваване в състояние на стрес предизвиква повреждане на нервните влакна. Това от своя страна води до пренасищане на адреналин в кръвта и като следствие – панически атаки.

На трето място, жителите на големите градове са принудени да дишат въздух с голяма концентрация на вредни емисии. В резултат на това, организмът включва защитни функции като дишането става повърхностно, което на свой ред включва работата на периферната нервна система, която провокира дисфункция на отделните органи, проявявайки се в учестено дишане и мускулно напрежение. Целият организъм преживява състояние на стрес, в резултат на което се получават нервни разстройства, в т.ч. панически атаки.

Паническата атака – това е внезапно възникнал страх, който парализира способността на мозъка да се съпротивлява и изключва възможностите за действие. Този страх има няколко нива:

  • Психологическо ниво
    Страхът възниква без причина, но усещането е като че ли има външно въздействие, което предизвиква допълнителен ужас.
  • Реактивни физически пристъпи
    Паническата атака започва с различни форми на аритмия, възможно е мускулно схващане, усещане за топли и студени вълни, потене, треперене. Човек не осъзнава, че това е началото на паническа атака и започва да се страхува от проблем със сърцето (инфаркт).
  • Понижаване интензивността на симптомите
    Даже когато се понижи интензивността на симптомите, остава страхът от тяхното повторение и могат да възникнат необясними състояние на дезориентация.
Техники на дишане при панически атаки
1.Дишане през сламка

Може да сте седнали или прави. Ако нямате сламка – достатъчно е да свиете устни и да си го представите. След това бавно вдишвате, издувайки корема, задържате и броите до 7. След което бавно издишвате, задържате като броите до 4. Бавно вдишвате с корема и отново задържате като броите до 7. След това отново издишвате. Прави се толкова пъти, докато се усети, че първите симптоми започват да отминават.

2.Коремно дишане

Седнете удобно. Сложете едната длан върху корема, под пъпа. Затворете очи. Вдишайте бавно през носа, като броите до 5. Задържате като броите до 3. Издишате бавно през устата, като броите до 7. Прави се толкова пъти, докато се усети, че първите симптоми започват да отминават.

3.Дишане по часовниковата стрелка

Може да сте седнали, прави или да се движите. Поставете едната длан върху пъпа. Вдишайте бавно през носа, повдигайки длан с корема. Задържате дишането. Завъртате дланта върху пъпа по посока на часовниковата стрелка, броейки до 7. След това бавно издишвате през носа. Задържате, броейки до 5. И отново бавно вдишвате. Процедурата се повтаря. Прави се толкова пъти, докато се усети, че първите симптоми започват да отминават.

ВАЖНО: Имайте предвид, че тези дихателни практики имат много добър резултат в случаите, когато усетите първите симптоми на паническата атака (виж снимката). Може да използвате тези техники също като профилактика.

Ако не можете да се справите сами с паническите атаки, винаги може да се обърнете към мен за помощ чрез новия метод „Силата на дишането”.