Висцерален масаж

Терапия и практика от Старославянската медицина

Висцералният масаж като терапия и практика съществува от хилядолетия. Корените на тази техника са свързани със старославянската медицина. Старославянските лечители са изцелявали „болестите на стомаха и корема“, а също и други здравословни проблеми с помощта на този метод.

Какво представлява Висцералния масаж?

Това е терапия на вътрешните органи чрез предната стена на корема. Терапията представлява съчетание от различни масажни движения с разтеглящ и вибрационен характер. Използва се игъвкав дълбок натиск за насърчаване на нормалната подвижност, тонус и движение на вътрешните органи и техните съединителни тъкани.

С помощта на тези специфични движения се освобождава напрежението, премахват се спазмите на вътрешните органи, което помага за възстановяване на техните функции. Освобождава се напрежението и от някои много важни връзки, артерии и вени в организма, което от своя страна значително подобрява кръвообращението в целия организъм.В организмa съществуват преки връзки между функционалното състояние на вътрешните органи и степента на тяхното напрежение. Здравите органи са винаги меки и пластични, а при натиск върху тях няма никакви болезнени усещания. При нарушаване на тяхната нормална функция, те стават по-твърди и по-напрегнати, което предизвиква болезнени усещания. Различните форми на напрежение, проявяващи се дълбоко в тялото, предизвикват силни ефекти в други органи и системи, далеч от източниците, които ги предизвикват, поради което тялото започва да се опитва да ги компенсира. Чрез начина на въздействие и дълбочина, които използва висцералния масаж, се установява кои органи се намират в спазматично състояние и са с нарушена нормална функция, и как си взаимодействат с останалите нормално протичащи процеси в тялото.

Ключът на висцералната терапия е да се намери най-значимото място с намалена подвижност, тъй като ограничението в един орган въздейства и на околните тъкани към него. Чрез чувствителността на ръцете се открива това напрежение и се преценява способността на един орган да се движи свободно в три измерения в анатомичната си среда. Органите са плъзгащи се повърхности, които контактуват едни с други, с мускулите, с ребрата и гръбначния стълб. Когато един диапазон на движение е ограничен поради заболяване, нараняване, операция или травма, тялото застива и е принудено да се движи и функционира в ограничение. С течение на времето в останалата си част тялото компенсира и намалява активността си, докато се опитва да се защити от основния проблем.

Какви могат да бъдат резултатите от висцералната терапия?

Висцералната терапия се използва за намиране и решаване на проблеми в целия организъм. Тя насърчава собствените природни механизми за подобряване на функционирането на органите, разсейва негативните ефекти от стреса, повишава подвижността на опорно-двигателния апарат чрез връзките на съединителната тъкан и повлиява общия метаболизъм.

Висцералният масаж подпомага възстановяването на баланса в различните органи и системи. Чрез него се изследва и въздейства върху състоянието на движение и на неподвижност на органи, мембрани, фасции и сухожилия, както и между самите тях. Висцералният масаж спомага за усилването на вътрешната комуникация в тялото, като по този начин подобрява функциите му, облекчава симптомите на болка и възвръща цялостното естествено състояние на организма.
Като цяло възстановяването на баланса в организма вследствие подобреното функциониране на органите оставя в преминалия висцералната терапия усещането за хармония и здраве.

!!! ВАЖНО !!!
Прилаганите практики и техники НЕ ЛЕКУВАТ болестни състояния, заболявания или каквито и да е диагностицирани болести. При тези случаи целта им е да служат като допълнение към основното лечение и да подсилят интереса към високо ниво на благоденствие и жизненост – как да бъде придобито, поддържано и подобрявано посредством повече осъзнатост.
Тяхната основна цел е да служат за балансиране на енергиите, които стимулират потенциала на тялото за самоизцеление и разкриване на вътрешните ресурси. 

Клуб "Живот в удоволствие"

За да получите информация за предстоящи събития, моля обадете се на: +359 887 593 528 – Петьо Коджабашев