Старославянски масаж поддържа жизнеността на органите в корема

Висцералният, дълбок, масаж на органите в коремната кухина не е известен на много хора. Той всъщност е старославянски метод за лечение, който съществува от хилядолетия. Хората са се опитвали по някакъв начин да се самолекуват преди много години и единият от начините и бил  този – работа с органите, разположени вътре в корема.

„Масажът представлява доста дълбок натиск по различните органи, като се започне от черния дроб, жлъчката, жлъчните пътища, които изпращат киселината в стомаха, за да може да се преработва храната. Също така се масажира самият стомах, задстомашната жлеза, която е отговорна за контролирането на захарта в организма.  Също, масажирайки, преминавам към далака, оттам на аортата, която кръвоснабдява всички органи в малкия таз. Въздейства се също така на уретрата, пикочните пътища, пикочния мехур и на централния ни жизнен център, наречен хара, който се намира под пъпа. Масажът обхваща също така дебелото, сляпото и тънките черва, а при жените яйчниците и матката“, обясни Петьо Коджабашев, сертифициран терапевт по висцерален масаж, холотропно дишане и ребалансинг.

Всички тези органи се обхождат с ръце много бавно, надълбоко и по този начин им се въздейства. Защо е необходимо това? Човек се отличава от животните по това, че ходи на два крака. Така обаче всички вътрешни органи започват да провисват, гравитацията ни влияе и ни натиска надолу. Когато органите започнат да провисват, всички нервни влакна и кръвоносни съдове се стесняват. Поради тази причина много от органите започват трудно да се кръвоснабдяват и инервират. Това лошо кръвоснабдяване не им дава възможност да работят нормално. Колкото повече остаряваме, толкова повече това започва да се усеща във вътрешните органи.

„Благодарение на тази манипулация, вътрешните ни органи по някакъв начин започват да се успокояват и се връщат на местата си, същевременно засилваме кръвообращението. Т.е. чрез висцералния масаж стимулираме работата на органите в корема, поддържаме тяхната жизненост. Болестите възникват именно заради остаряването на организма и естественото намаляване функциите на органите. Учените още не са намерили начин да спрат старостта, но чрез този метод е възможно поне да се забави процесът, като органите започнат да функционират по-добре. В някои от органите може да се усети по-силна болка по време на масажа. Много от болките в гърба и т.нар. ишиас, а при жените дискомфортът по време на менструация, са предизвикани именно от слабото кръвоснабдяване и инервация на вътрешните или половите органи. Много хора казват, че са преоткрили метода висцерален масаж, но единият от тях, който познавам лично и съм се обучавал при него в Москва, е проф. Огулов“, допълни терапевтът.

 

Маргарита Благоева