Ребалансингът – себеопознаването – на границата между удоволствието и болката

В едно забързано ежедневие, в едно битие, построено върху смисъла на материалното оцеляване, забравяме себе си. Изгубваме връзка както с тялото, така и с душата си. Не се познаваме, не градим емоциите си. Живеем на повърхността, носени от течението. И се получава така, че битието ни не е това, което би ни се искало да бъде. Спомняме си как сме били добре преди. Мечтаем да бъдем добре утре. А днес? Живеем ли днес?
А за да го направим, трябва да опознаем на първо място себе си. Да се потопим дълбоко в нашите емоции и чувства. Разберем ли се, ще живеем пълноценно и живота си. Не вчера. Или утре. Сега.
Ребалансингът е вид дълбок масаж на тялото, наричан още балансиращ масаж. Възниква 60-те – 70-те години на миналия век в Индия. Негов основател е индийският мистик Ошо. В този времеви период в Индия се събират хора от всички краища на света, занимаващи се с различни терапии, свързани с тялото. Обособявайки се в една общност, те успяват да вземат най-ценното от всички практики и да създадат този дълбок масаж. От тогава до сега много хора по света се занимават с практикуването на ребалансинга. В България сертифицираните терапевти са трима. Един от тях е Петьо Коджабашев.

– Г-н Коджабашев, каква е най-важната предпоставка за един човек да обърне очи към ребалансинга?
Най-важното е човек да има желание и смелост да тръгне да опознава себе си. Тялото и всичко, което е вътре в него. Защото тялото е нашият дом, нашата крепост, както се казва. И ако ние не познаваме дома си, мястото, където живеем, какво друго ни остава? Познаването ни извежда на съвсем друго ниво на разбиране за самия себе си и мястото ни в този живот.

– Какво представлява този дълбок масаж?
Ребалансингът или балансиращият тялото, ума и сърцето масаж дава именно баланса, от който имаме нужда и към който всеки от нас съзнателно или подсъзнателно се стреми. Живеем твърде „разбалансирано“ в днешно време – или сме вторачени в тялото си, или сме „потънали“ в ума, или в душата и сърцето. Този баланс ни е необходим, за да можем да израснем.
Масажът работи върху психосоматиката. Тя се проявява в нашето тяло благодарение на това, което преживяваме. Дори, ако щете, и това, което сме преживели по време на раждането си. А може и още по-назад. Защото тялото ни се състои от клетки, а те имат спомени от момента на зачеването, дори и от преди това. И работенето с тази мускулатура – много надълбоко и много бавно, дава възможност на човек да осъзнае всички емоционални болки, които са натрупани в тялото му – болка от самота, спомен за изоставяне и др. Когато се работи с горната част на гърба, често се проявяват и натрупаните гняв, ярост. Всяка част на тялото на човек е уникална с това, че складира различните психо-емоционални травми, които е преживял.

– Колко сесии включва ребалансингът и какво представляват те?
В метода са включени 10 сесии. Всяка една е сама за себе си и обхваща различни части от тялото. В същото време 10-те сесии са едно цяло. Всяка тях трае час и половина. Първата сесия включва работа основно върху гръдния кош. В тази област се натрупва напрежение, свързано с нашето ежедневие. Гръдният кош е отговорен и за нашето дишане. Да вдишваме въздуха, означава да приемаме живота вътре в себе си. Когато живеем дълго време под стрес, дишането ни става много плитко и това влияе върху циркулацията на кислород в кръвта. По този начин мускулатурата ни става по-твърда и груба, което съответно ни лишава от достатъчно количество кислород. Или пък страховете, които имаме – те също ни лишават от достатъчното приемане на живота. Когато не вдишваме напълно живота, естествено е това да се прояви в различни видове болки – на психосоматично ниво. Втората сесия е свързана с краката. Тя дава възможност на човек да осъзнае как стъпва на земята, дали се справя с живота. A ребалансингът стимулира силата и желанието за промяна. По време на третата сесия се работи върху страничните части на тялото – лявата и дясната. В четвъртата – върху вътрешната страна, например бедрата. Петата е свързана пак с работа с гръдния кош, таза и мускулите в коремната кухина. Шестата обхваща гърба, задната част на краката и пак детайлно тазовите мускули. По време на седмата се работи върху лицевите, дъвкателните мускули. В осмата сесия – върху частта от тялото, където има повече пространство, която е по-отпусната – или горната, или долната. В деветата се работи обратно – върху другата част. Десетата сесия е сбор от всичко и с нея се завършва цялостният процес.

– Колко сесии са необходими на един човек?
Добре е да мине и десетте, защото, както казах, се работи с различните групи мускули на тялото и това дава възможност процесът да започне и да завърши. Десетте сесии са напълно достатъчни, за да осмисли човек много неща, да възвърне енергията си, да припознае тялото си, да осъзнае дишането си, да разбере по-добре себе си, собствената си личност и всъщност много неща за това как го живее този живот. Не добре преди и след, а добре сега.


– Ако човек има желание и изпитва нужда, може ли да премине още веднъж през десетте сесии?
Възможно е, но трябва да мине интервал от време не по-малък от 6 месеца. Защото процесът е много дълбок не само на физическо, но и на психическо ниво и е необходимо време човек да осъзнае какво му се случва. Затова е нужно и между отделните сесии да има между 5 – 7 дни разстояние. И през това дълго пътуване по време на тези 10 сесии (защото са близо 3 месеца работа) е нужно човек да интегрира всичко и да си даде време.


– Има ли някакви противопоказания самият масаж?
Той е противопоказен единствено за хора с тежка форма на шизофрения, с напреднал стадии на раково заболяване или такива, които страдат от много тежка форма на хипертония, която не се поддава на никакви лекарства. Във всички останали случаи е възможен – подобрява стойката, осанката на човека, възвръща свежестта на тъканите. Работи се надълбоко – на границата между удоволствието и болката.


– По какво ребалансингът се различава от останалите видове масажи?
Това не е точков масаж, не се работи върху определени точки. Не е и класически масаж – само за отпускане. Тук се работи върху определени структури в тялото. При ребалансигът се работи много надълбоко, много бавно и целта е човек да осъзнае собственото си тяло. Много хора не забелязват телата си и отдавна са загубили връзката си с тях, живеейки непрекъснато в главата си – в мислите, емоциите, фантазиите си… И така игнорират тялото си. А то е много интелигентно. То ни дава знаци да му обърнем внимание чрез различните болки, които се проявяват. И се стига дотам да започнем да обръщаме внимание на тялото си, едва когато то грохне или се появи сериозно заболяване. Ребалансигът дава възможност човек да се потопи надълбоко във всичките си усещания и чувства. И да постигне много дълбоко осъзнаване за това кой е, къде е и т. н. А ако има някаква натрупана болка, страх или други негативни емоции, това се отработва на много дълбоко ниво чрез ръцете на масажиста.


– Кои болести чисто физически лекува ребалансингът?
Проблеми със ставите, дишането – респираторните заболявания, високо кръвно, затлъстяване. Особено ефективен е срещу всички психосоматични прояви като страхови неврози, панически атаки, които са много модерни като тенденция в днешно време. Ребалансигът помага човек да забави малко темпото в живота си. Да се вгледа малко повее в себе си. Това също е вид лечебен процес. Поддържа ли връзката с тялото си, човек може да се самолекува.

– Какво усеща човек по време на масажа? Възможно ли е да бъдат отключени някакви неочаквани усещания? Може ли да се уплаши от това, което започва да се случва вътре в него, или се отпуска, успокоява?
При всеки човек е строго индивидуално. Всеки реагира по различен начин. Някои хора се отпускат много надълбоко. Има такива, които страдат от безсъние и те по време на сесията заспиват. Има хора с много стресови професии като адвокати, полицаи, военни, които идват, за да изпаднат в това състояние, а някои от тях и да поспят.


– Какви са наблюденията ви – мислите ли, че напоследък повече хора изпитват нужда от такова себеопознаване?
Да, все повече хора се отварят към това и искат да си отговорят на всички екзистенциални въпроси: Кой съм? Какво правя на тази земя? Какво е предназначението ми? Как бих могъл да използвам собствената си енергия и сила, за да живея добре? Да се чувствам добре в тялото си, в средата, в която живея? Да оставя нещата, които ми тежат и не ме правят щастлив и просто да танцувам този живот? Все повече хора се отварят за това. И това е много хубаво. Защото в крайна сметка имаме нужда и от други неща, а не само от битието, в което живеем. Защото ние не сме само материално тяло, а имаме душа, чувства, емоции, фантазии. И е добре да им даваме възможност да съществуват и да ги развиваме. А това предразполага да бъдем по-добри съответно в живота си. Трябва да живеем този живот истински, щастливо. Да го използваме, за да се развиваме. Да осъзнаваме, че живеем добре сега. И както е казал Ошо – масажът е нужен на света, защото е изчезнала любовта. Защото да докосваш някого, това е проява на любов, както майката докосва детето си. А хората се затварят в черупките си и все по-малко се докосват. Докосването възвръща любовта.