Как да престанем да се обиждаме на партньора?

 
Тук е важно да запомним, че ние сами измисляме причината, заради която се обиждаме, съжаляваме себе си или изпитваме чувтство за несправедливост. Това не зависи от партньора. Това чувство се поражда още в ранна детска възраст, а партньорът ни е необходим, за да може всичко да изплува на повърхността.
 
Нещо повече – ние имаме необходимост да изпитваме такива чувства и емоции. Много лесно можем да намерим причина да се обидим. Например, често може да се случи човек да се обиди ако му бъде отказано да го закарат някъде.
 
Не е необхдимо ситуацията да се усложнява. Ако нещо не ви харесва, достатъчно е да го обсъдите с партньора. И ако проблемът не бъде разрешен, тогава съвсем спокойно може да прекратите тези отношения.
 
Как да живеем в хармония със себе си и без обида?
 
Достатъчно е да поемем отговорността върху себе си. Ако вземем, например, случай с изневяра е добре да си кажем: “това е мой избор, аз знаех, че партньорът ми изневерява. Поради това, че изпитвам силен страх да остана сама – няма виновни. Мъжът ми изневерява, аз разбрах за това. А какво да правя после – това вече е мой избор”.
 
Няма смисъл да се обиждаме на никого, необходимо е да се работи със страха от самота.
 
Самотата – това не е телефонът, който не звъни, а липса на интерес към самите нас. Ако едно дете не умее да се забавлява само е необходимо да му се помогне да развива това в себе си, в противен случай, след една определена възраст ще си каже: “страхувам се да остана сам”.
 
Този страх е свързан единствено с това, че на човек му е скучно в собствената му компания.
 
Как да се справим с обидата?
 
Необходимо е да умеем да се договаряме със себе си. За някои хора този процес отнема повече време, за други по-малко. Зависи от вашата емоционалност. Ако не можете да се справите с обидата твърде дълго е добре да потърсите специализирана помощ.
 
Също така е добре да умеем да поемаме отговорност и да признаем пред себе си, че продължаваме да общуваме с човекът, който ни обижда – това е наш избор.
 
Силните хора с висока самооценка не се обиждат.