Балансиращият масаж – осъзнаване чрез допир – пета сесия

В пета сесия на Ребалансинга се работи върху корема и хълбочно-поясния мускул

През 1980 г. е създадена система от 10 сесии на специален дълбоко балансиращ масаж, която Ошо – просветен индийски мистик – нарекъл „Ребалансинг”. Оттогава повече от 1200 души са се обучили като ребалансери. В България може би единственият сертифициран такъв терапевт е Петьо Коджабашев.

Докосването с любов и умение е есенцията на Ребалансинга. Петата сесия се нарича „Интуиция” – „Да се завърнеш /да проникнеш/ в собствения център.”

Коремът е емоционалният център на взаимоотношението „тяло-ум/разум, съзнание”. Много от нашите емоции и вълнения произлизат от тази област. Емоциите са енергии, излизащи от вътрешността ни, от стомаха, и се разпростират по цялото тяло. Те търсят изява по всевъзможни начини. Ако изразяването им бъде възпрепятствано, те ще се превърнат в болка, напрежение или хронична болест.

Мускулната група на облия поясен мускул /псоас/ и хълбочния мускул /илиакус, илипсоас/ е разположена в центъра на взаимоотношението „тяло-ум /разум, съзнание” и поради тази причина играе централна роля в Ребалансинга. Това е „най-дълбоката” мускулна група в структурата на тялото, в смисъл, че е заредена с много дълбоки чувства. Заедно с по-повърхностните мускули на коремната стена и дълбоките мускули на гърба, също така определя и позицията на таза, свързвайки горната част на тялото с таза и краката.

Напрежението в долната част на гърба е признак и за това в каква степен се припираме и се насилваме. Ако усещате, че се насилвате в много ситуации от живота, то със сигурност гърбът ви ще е схванат.

Освен това стомахът може да се приеме и като местоположението на вашата интуиция. Стомахът предава информация за това как се отнасяте с енергиите в тялото си, тук и сега. Вероятно сте загубили много от вътрешната си интуиция, защото сте се научили да блокирате енергиите. Свързваме думата „чувства” със слабост, нестабилност и разрушителност. Или пък се приемат като маловажни или опасни. След като вътрешността и стомахът са в центъра на тялото, значи те са от особена важност за способността ви да живеете в баланс!

Скъсеният объл поясен мускул /псоас/ дърпа гръдния кош надолу и притиска коремната кухина. В същото време пречи на дишането, тъй като облият поясен мускул е пряко свързан с диафрагмата. Органите са под постоянен натиск и са застрашени от всякакви болести, като спастични колити, диария, чревни инфекции и други нарушения.

Облият поясен мускул /псоас/ се задвижва от всяко движение на бедрата, естествено играе важна роля и при половото сношение. Стегнатият мускул намалява сексуалното удоволствие и пречи да бъде изпитана дълбоката удовлетворяваща радост от освобождаването при оргазма.

Ето защо е добре тази важна група мускули да бъдат релаксирани и в добро състояние, което се постига с подходящ масаж.