Вашите въпроси

 • Скорошни публикации

 • Скорошни коментари

  • Архиви

  • Здравейте, много ми е интересна темата свързана с метода Холотропно дишане, четох много за него, дори по телевизията напоследък има доста предавания в които се говори за чудото на Холотропното дишане. Струва ми се че разбрах техниката на Холотропното дишане, как мислите, възможно ли е самостоятелно в къщи да опитам?
   Отговор: Не ви съветвам да го правите, защото освен техниката на дишане има определен ред и процедури за провеждане на сесиите. По време на сесиите е необходимо присъствието на сертифициран специалист, който наблюдава и ако е необходимо може да се намеси във всеки момент, защото влизайки надълбоко в процеса не можем да предусетим всички реакции на тялото. А още по-добре е когато процеса е групов, защото е много по силен ефекта.
   По време на Ребалансинг сесия усетих силни вибрации в тялото си които по-късно преминаха в неудържимо треперене, колкото и да исках и да се опитвах не можех да го спра. На какво се дължи това и какво трябва да правя?
   Отговор: Ребалансинга е метод който докосва тялото ни в дълбочина и може да предизвика и извади от дълбините на съществото ни различни усещания, емоции и чувства които преди това не сте ги забелязвали. Много е добре по време на сесия да споделяте всичко това което се случва и преживявате в момента, за да може да излезе  на светло  всичко което преди това не е било осъзнато, с помоща на специалиста по Ребалансиг ще може  да минете през тях и осъзнавайки ги да откриете много нови неща за себе си. Във вашият случай треперенето може да е свързано с нуждата от освобождаване на напрежението предизвикано от опита за контрол върху различни жизнени ситуации. Доверете се на природната интелигентност на тялото си, слушайте го, наблюдавайте го, тялото има способност да се саморегулира и да се самолекува.
   Здравейте, аз съм на 28 години, със съпруга ми се разделихме, но не сме разведени, живея отделно с детето си, търся си работа, но в последно време съпруга ми и всичките ми роднини се мъчат да ме върнат обратно при него, използвайки различни шантажи и финансов натиск, настройват и детето против мен. Моля за съвет, как да се справя с този натиск и да не се подавам на всичко което се случва?
   Отговор: Като психотерапевт аз съм длъжен да ви попитам  убедена ли сте в правилността на вашето решение, какви плюсове и минуси ще ви донесат вашите решения и бъдещите ви действия? Разберете какво искате за себе си,  да разполагате с живота си, или да позволите другите да го правят вместо вас. Ако сте убедена в това, че искате да продължите да живеете самостоятелно, Вие трябва да се въоръжите с търпение и решимост, за всички които са около вас също ще бъде необходимо време за да приемат вашето решение.
   Аз съм много стеснителна. Как да преодолея комплекса си?
   Въпрос: Здравейте! Аз съм много стеснителна.За това ми е много трудно да общувам с хората. Как да преодолея комплекса си? Людмила.К,44 год. В. Търново. Отговор: Здравейте Людмила! Повечето хора са стеснителни заради завишени изисквания към себе си. Струва им се че в очите на другите могат да изглеждат глупави, не достатъчно грамотни и образовани.Но всъщност околните не са се загрижили много за нивото на нашият интелект и ерудиция. Всеки си живее своя живот и никой не забелязва кога грешите по време на разговор. За това не се опитвайте да се искарвате твърде умна, инцеклопедически образована и твърде весела. Бъдете самата себе си, (тренирайте се) повече в общуването. Тема за разговор винаги може да се намери:това може да бъде разговор за времето, някоя прочетена книга, запомнящ се филм. По време на разговора се интересувайте по често от неща свързамни със събеседника: повечето хора обичат да рясказват за себе си. Не всичко е толкова сложно колкото изглежда, важното е опитайте-и повярвайте в себе си. Благодаря за въпроса.
   Нямам нито морално нито материално удовлетворение от работата си. С какво да се захвана?
   Добър ден! Подскажете ми моля ви! Работя във застрахователна компания вече 3 години. Но нямам нито морално нито материално удовлетворение мисля си да сменя дейността си, искам да се заема със свой бизнес (липсва ми първоначален капитал) всъщност дори не знам с какво да се захвана на 25 години съм и ми е време да се определя и да вървя на пред, но дори не знам какво е моето призвание(как да го определя). Ще ви бъда много благодарна за отговора!!!!! Отговор: И на вас също добър ден! Има различни начини за определяне на Вашето призвание:       профоориентиращи тестове,тренинги за личностно израстване,собствените ви размишления. Психотерапията също може да помогне да се ориентирате във безсъзнателните причини за Вашата неудовлетвореност от живота. Последното е по-трудно, но по ефективно. Благодаря ви за въпроса!
   Как да си вдигна самооценката?
   Здравейте. Помогнете ми моля ви! Как да си вдигна самооценката? Преди не съм си задавала такива въпроси, но лесно се поддавам на чуждо влияние. Как да се науча да не се влияя и да не завися от никого? Как да се държа правилно, за да се съобразяват с моето мнение? Кристина, 28г, София. Отговор: Здравейте, Кристина! За повишаване на самооценката се изисква твърде голяма и дълбока вътрешна работа. Но можете да започнете с нещо много обикновенно мислете за себе си само хубави неща, поставяйте се винаги на първо място. Вие сте си най - важна. Хвалете се, вярвайте си, доверявайте се на мнението си, уважавайте го. Започнете искрено да се хвалите, гордейте се със себе си такава каквато сте. Психотерапията ще увеличи шансовете ви за успех в това начинание. С най-добри пожеклания. Петьо Коджабашев!
   Периодически изпадам в депресия. Семейството ми не ме разбира. Как да им обясня че от мен нищо не зависи от мен?
   Добър ден! Имам такъв въпрос:периодически изпадам в депресия, не ми се прави нищо, даже телевизия не мога да гледам, семейството ми не ме разбира, изобщо не ми съчувства. Как да им обясня че от мен нищо не зависи? Отговор: Добър ден! Депресивното състояние наистина е тягостно,човек като е в него страда тежко и се нуждае от помощ и подкрепа. Бедата е в това,че потапяйки се в депресията си, човек безсъзнателно се старае да избяга от всекидневните си проблеми, да ги прехвърли на плещите на своите близки. Но всъщност не всички близки са готови да ги поемат.
   Защо хората не ме ценят?
   Здравейте .Имам малък проблем,който ми усложнява живота. Защо хората не ме ценят? Старая се със всички да съм внимателна, да помагам на околните, a те не ме ценят. Защо? Благодаря за отговора, Мария, 31 год. Отговор: Здравейте Мария.Преди всичко си струва да се замислите на какво се дължи това поведение? Защо толкова ви е необходима оценката на околните,тяхното внимание и уважение? Често това е свързано със ниска самооценка,неспособноста сам да се оцениш,потребност от външна подкрепа. Това е сериозен проблем който ограничава развитието на човека и реализацията на неговият потенциал.
   Консултация за дъщеря ми?
   Уважаеми Петьо! Аз съм на 48 години и живея в София. Дъщеря ми попадна в сложна ситуация и не знам как да и помогна. Има нужда от помощ, но не желае да се среща с психотерапевт. Знам всичко за нея, не бихте ли ми дали консултация вместо нея, за да и помогна? Отговор: Възможно е да ви консултирам, но само за неща свързани с вашия живот. За да се помогне на някого, той сам трябва да го поиска, защото е възможно да виждате ситуацията от ваша гледна точка, а може би дъщеря ви все още не е готова или не иска да получи чуждата помощ. За това по някога е нужно време. Имайте търпение, родителите по някога  са склонни да приемат проблемите на децата си като свои лични.
   Защо винаги съм недоволна от резултатите в работата си?
   Здравейте, аз съм на 36 години. Проблема ми е че винаги съм недоволна от резултатите в работата си, затова не съм доволна от живота си. Какво да правя? Отговор: Този въпрос се отнася повече към Коучинга, защото става дума за неща свързани с работата ви и с крайният резултат от нея. Преди всичко трябва да си изясните въпроса: Дали сте избрали професията си със сърцето си или под влиянието на други причини? Ако професията е ваш личен избор, то може би не ви стигат знания и опит,тогава вие можете да започнете да се учите и да черпите нужната ви информация и знания за да постигнете успех в тази област. Ако продължавате да смятате че неправилно сте избрали професията си, то има смисъл да помислите в действителност КАКВО ИСКАТЕ и да разберете че никога не е късно за промени. Аз ви предлагам, ако искате да продължим по тази тема, да си запишете час за сесия.
   Неприятни усещания по време на ребалансинг сесия?
   Здравейте, Петьо, по време на ребалансинг сесия имах неприятни усещания в тялото. Това нормално ли е? Отговор: При Ребалансинга работи с различните части на тялото, а това значи с различните чувства и емоции. Както неприятните, така и приятните . След преминаването през всички сесии, отработвайки емоциите и чувствата, в крайна сметка вие ще се почуствате лека,  силна и благодарна, изпълнена с много сила и енергия.