Тантра ни помага да преживеем сексуалността и любовта

pritcha-8Много модерни станаха напоследък тантра групите, но какво означава тантра и как може ни помогне да отключим, съпреживеем и използваме сексуалната енергия, която всеки от нас има? Какво се случва, когато потискаме тази енергия волно или неволно? Ето какво е мнението по тези въпроси на Петьо Коджабашев, сертифициран водещ на тантра групи, сесии по холотропно дишане, ребалансинг терапевт.

 

Тантра означава приемането на женското и мъжкото в нас, както и на всичко, което е около и в нас. Така осъзнаваме кои сме ние, кое е подходящо за нас, за да може всеки да опознае собствената си сила и потребности, да среща хора, които са за него.

Сексуалната енергия е най-силната, която притежава човек в тялото, в душата и в сърцето си. Това е огромна енергия. Когато нямаме подходящ за нас сексуален партньор в живота си, тази енергия стои заключена и не се използва пълноценно. Именно завръщането към изначалното, което се случва чрез тантра, ще ни помогне да опознаем своята сексуалност.

„Затваряйки и потискайки дълбоко в себе си сексуалността си, ние лека-полека започваме да чувстваме неудовлетвореност и това често прераства в различни болести в тялото. Мисля си, че масовото разпространение на рак на гърдата и на детеродните органи при жените напоследък е свързано в немалка степен и с потискането на сексуалността в тях. А тази енергия както може да бъде градивна, така е възможно да има и деструктивен ефект. Известно е, че липсата на секс увеличава нервното напрежение, прави жените по-избухливи и изнервени.

Те казват, че няма с кого да правят секс, а това често не е вярно. Дори на някоя жена да й хареса даден мъж или обратното, те трудно се решават да предприемат действия в тази посока, защото отново излизат наяве страховете. Страхът, че няма да се справят в леглото, че няма да ги хареса другият, особено ако не си одобряват телата.

Много са факторите, които потискат секса, основните са в главите ни. Затова е добре постепенно да се осъзнаем като сексуални същества, да усетим тази енергия и да не се страхуваме да я преживяваме. Именно тантра позволява това – да преживеем сексуалността и любовта, които са две различни неща, но вървят ръка за ръка. Любовта и сексът създават баланс у човека”, обясни терапевтът.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  • Скорошни публикации

  • Скорошни коментари

    • Архиви