Сексуалността означава преоткриване на любовта във всеки човек

Ребалансингът и холотропното дишане ни водят към дълбоко преживяване на нашата сексуалност

Сексът и любовта – две вечни теми – винаги свързани с много табута, копнежи и загадъчност. В днешното объркано и динамично време немалко хора отъждествяват секса с любовта, а други обичат страстно и искрено, но не преживяват интимност така, както им се иска. Защо? Къде се разминават желанията, нуждите и чувствата ни? Ето какво сподели по тези въпроси Петьо Коджабашев, сертифициран терапевт по холотропно дишане, ребалансинг и водещ на тантра групи.

„Сексуалността няма нищо общо със секса. Всеки човек е сексуален, има заложена в себе си тази сексуалност. Тя означава да припознаем в себе си забравената женска или мъжка енергия, която е свързана с любовта. За мен сексуалността означава преоткриване на любовта във всеки човек. Като казвам любовта – имам предвид изначалната, чиста форма на любов. Сексуалността е пряко свързана с любовта, която е изворът на живота“, обясни терапевтът.

 

Сексуалността може да се проявява в много силна степен, когато има взаимодействие между мъж и жена, както и в останалите форми на сексуални контакти – само между мъже или между жени. Сексуалността е била дълги години заклеймявана. В почти всички религии са се опитвали да се избавят от нея, защото тя означава връзка с тялото. А религиите правят основно връзка с духовното, изключвайки тялото. Това нанася много щети на хората, защото ги е отделяло от телата им и от възможността да преживеят сексуалността чрез тялото и усещанията си, чрез чувствата и емоциите, които живеят в телата ни. Така или иначе благодарение на телата ни ние сме на Земята и имаме възможност да бъдем Тук и Сега.

 

„А бидейки Тук и Сега, имаме възможност да преживеем собствената си сексуалност. Във възрастта до 2-3 години започваме да усещаме, че притежаваме тази сексуалност, започваме да се разграничаваме по пол. В последствие, вкарвайки ни животът в рамки, започваме да потискаме тази сексуалност, защото не е прието в социума да бъдем сексуални. Сексуалността започва да бъде заклеймявана като израз на разюзданост. В последствие много хора имат разочарования от секса и започват да смятат, че не бива да се преживява отново сексуалносттта, защото тя е свързана с горчив опит. И ребалансингът – балансиращият масаж на тялото, и холотропното дишане много често ни водят именно към това – дълбоко преживяване на нашата сексуалност. Понеже сме в дълбок релакс и връзка с тялото, имаме възможност чрез него да преживеем отново сексуалността си. Да преживеем или жената в себе си, или мъжа в себе си, които никога не са ни напускали. Винаги са били с нас, но ние сме игнорирали сексуалността си. Тантра групите също дават възможност отново да се свържем чрез тялото с усещането за нашата сексуалност. Това става чрез различни видове интерактивни игри и дихателни практики“, допълни Петьо Коджабашев.

 

Свързвайки се със сексуалността си, осъзнаваме каква огромна енергия притежаваме. Тя е съзидателна, креативна енергия, до която имаме пряк достъп. Чрез сексуалността можем да се върнем към себе си, към женската или мъжка енергия, която имаме, да постигнем цялостност. В последните години полюсите доста са се изместили. Много жени живеят като мъже и у тях преобладава мъжката енергия, и обратното. Свързвайки се с тази енергия чрез осъзнаването, а то се случва чрез преживяването, имаме възможност да я развиваме и да черпим от нея непрекъснато.

 

Припознавайки сексуалната си енергия, жената може да танцува женствено, може да има отношение към мъжа, да бъде любяща и нежна, може да бъде отворена и да не се страхува, че ще я наранят. А мъжът обратно – да припознае мъжката си същност – да бъде активен, да бъде също любящ, да уважава и обича жената до себе си.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  • Скорошни публикации

  • Скорошни коментари

    • Архиви