РЕБАЛАНСИНГ – ОСЪЗНАВАНЕ ЧРЕЗ ДОПИР- 9

ДИШАНЕТО

 

          Дишането и първичната вяра в живота са дълбоко свързани. Например, когато ви е трудно да си позволите да се смеете от сърце, понякога няма да можете и да плачете. Дълбокото дишане е препоръчително, за да бъдат емоциите преживени в дълбочина, а животът – изживяван интензивно.

          Усвоеният кислород премахва умората и повдига нивото на енергията. Когато сте радостни, ядосани или плачете, тогава най-вероятно дишате дълбоко, но когато сте контролирани, подтиснати, „на дъното”, дишането ви ще е доста плоско. Всеки път, когато подтискате дишането си цялото ви тяло, неговите функции и живост ще бъдат засегнати и занижени.

          Скованият начин на дишане има своя произход по време на самото раждане. Новородените бебета са принуждавани да поемат своята първа глътка въздух. Само си представете: през деветте месеца сте били напълно защитени в утробата на майката, в бледа светлина и приглушени звуци, плували сте си в топла течност и сте се хранили чрез пъпната връв.

          Изведнъж, при раждането вие сте изправени пред огромен шок за всичките си сетива: изложени сте на студ, остра светлина, силен шум и на силата на гравитацията. Били сте издърпани, вдигнати за краката и ударени по задните части. Връзката с живота /храна и любов/ е прекъсната още преди да започнете да дишате по естествен начин.

          Така че поемането на първата глътка въздух е придружено с огромен шок.

          Дишането е първата дейност, която трябва да извършите сами, докато дробовете все още са изпълнени с течност. В допълнение към този шок при раждането, преживявате също така безнадеждност, объркване, паника, грубо отношение, липса на контакт с източника на живот – вашата майка – класическа ситуация на шок.

          Тогава е била създадена основата на вашето бъдещо отношение към живота – животът е труден и представлява усилие, трябва да се боря, за да оцелея. /Например, когато вдигате нещо, автоматично задържате дъха си. Но чрез контролираното дишане физическото усилие става още по-голямо. Всеки път, когато правите нещо с усилие, вие задържате дъха си, като така стопирате и енергията и жизнената си сила./

          Когато дишането ви е отворено и отпуснато, това ви дава живот, изпълнен с мощ, радост и удовлетворение. В същото време, способността ви да преживявате и изразявате по-високо ниво на енергията се увеличава. Повишаването на вашите жизнени способности създава основа за одухотвореност /което е: възвръщане на целия ваш жизнен потенциал и дълбоко личностно преживяване/. Духовното израстване катализира усещането за удовлетворение от самия себе си и от живота такъв, какъвто е.

          От самото начало, вашето тяло е било „вдъхновено” /spira – дъх, изпълнен с дух/. Във всеки момент, всяко вдишване е една възможност да вдишате радостта и силата на живота. Чрез дишането си имаме възможност да изучим и разберем тялото си като материалния аспект на нашата душа, а не да гледаме на него като на затвор, като голяма тежест или източник на страдание.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  • Скорошни публикации

  • Скорошни коментари

    • Архиви