РЕБАЛАНСИНГ – ОСЪЗНАВАНЕ ЧРЕЗ ДОПИР- 6

          Ребалансингът ви помага да бъдете осъзнати по отношение на вашите собствени поведения. Показва ви кои са вашите натрупани защити и модели, създаващи напрежение.

             Поддържането на определени вярвания и поведения в ума има своя еквивалент в състоянието на определени блокажи и напрежения в различни части на тялото.

             Умът може да бъде сравнен с компютър. Запомня, натрупва своята основна програма през първите четири години от живота на детето. След това, въпреки че все още е променим, умът държи на своите основни вярвания /например – как да получа любов, как да избегна опасност?/.

             Живеем в общество, което още от детството ни учи как да подтискаме основните си енергии. Това се прави от общество и религия, които непрекъснато ни казват да отхвърляме и осъждаме себе си и своето тяло. Затова не е учудващо, че всеки се стреми да живее според чуждите очаквания и е научил още от раждането си, че: Животът е суров, спрете да дишате, озъбете се, стегнете си задника и корема – това е въпрос на живот и смърт.

             Като малко дете сте разбрали, че няма да получите любов, а само отхвърляне, ако викате или показвате гнева си. А любовта за едно малко дете е въпрос на оцеляване.

             Тъй като тялото винаги иска да ви помогне, то създава напрежение и блокажи, които би следвало да ви предпазят от негативни преживявания /например – мускулите на челюстта са стегнали и енергията, която не е изразена е натрупана в корема, краката, горната част на гърба и ръцете; дори години след това, натрупаната енергия може да причини абцес или тумор/.

              От наблюденията и опитите знаем, че съществува дълбока връзка между някои психологически състояния и определени области на тялото.

              Когато работим дълбоко върху гръдния кош, често се появяват спомени от изоставяне /болка от самотата/. В горната част на гърба -  често се появява гняв и ярост. Работата с челюстта освобождава тъга, с бедрата – сексуално чувство. Въздействието върху раменете освобождава тревогите и причините, отговорни за стреса, който носим върху тях.

              Предпочитаме да стегнем врата и челюстта си, отколкото да кажем това, което трябва да бъде казано. Предпочитаме да присвием стомаха си, отколкото да осъзнаем и приемем, че чувствата ни са били наранени.

              Винаги, когато се чувстваме несигурни, тялото ни се напряга.  Резултатът е – вместо да станем по-стабилни, ставаме по-вдървени и схванати, и още по-несигурни. Ако реагиране по този начин само веднъж, това няма да се отрази на тялото ви. Но ако това ви се превърне в навик, мускулите ви ще се стягат все повече и повече на определени места и вие ще придобиете определени движения и ще получите блокажи.

              Учени сме да се затваряме и отхвърляме света вместо да се разтворим и да прегърнем света. Живеем в общество, което се стреми към повърхностна сила и не приема дълбоките ценности. Количествени неща като да притежаваш пари и мощ са по-важни от качествата – грация и красота.

              Съществуват основно две възможности да се справите с различията между вашия вътрешен и външен свят:

              Първи тип

              /използван основно от мъжете/

             Твърди и устойчиви на повърхността, отвътре меки, с тенденция да избухнат.

              Котролът е изключително важен.

              Втори тип

             /използван основно от  жените/

              Разтапящи се отвън, отвътре твърди, с тенденция да рухнат, адаптирани към обществото, често депресивни и фрустрирани.

              Отдаването е много важно за тях.

              Най-добрият начин да се даде релаксация на тялото е като първо се омекотят тъканите му. Тъканите на тялото реагират много чувствително.

              Всеки мускул, всеки орган, всеки нерв, всяка вена – всичко е обвито от тъкани и фасции. Всички фасции са свързани помежду си. Чрез релаксиране на фасциалната система се отваря повече пространство в тялото. Сега обвитите части могат да започнат да се отпускат.

              Ребалансинг означава да се завърнем към баланса – да се научим  да баласираме всички крайности на живота ни /тяло, ум, сърце и т.н./. Ошо Ребалансингът работи в психическа и физиологическа дълбочина. Ошо Ребалансингът работи чрез разбирането на връзките между тялото и психиката.

             Ако разпуснете тялото, енергиите се освобождават и заедно с тези енергии се появяват стари споменистарата болка, страх и щастие се завръщат при вас и сега, когато присъстват тук, могат да бъдат отработени.

              Но все пак, всичко зависи от вас – колко дълго искате да поддържате старите си вярвания и спомени. Никой не може да ви оттласне от тях, ако вие все още ги обичате. Затова зависи само от вас до каква степен искате да бъдете осъзнати /да познавате себе си/ и до каква степен можете да приемете себе си такива каквито сте /дори за маската си/.

             Основната цел не е цялостна релаксация, а постигане на здравословен баланс между напрежението и отпускането.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  • Скорошни публикации

  • Скорошни коментари

    • Архиви