МАСАЖЪТ Е ВЪПРОС НА ЛЮБОВ

Масажът е въпрос на любов
„Масажът е нещо, което може да започнеш да учиш, но никога да не го научиш. То продължава и продължава, и преживяването става все по-дълбоко и по-дълбоко и по-силно и по-силно. Масажът е едно от най-изтънчените изкуства – и той не е само въпрос на експертни познания. Той е по-скоро въпрос на любов….
Научете техниката – след това я забравете. Само почувствайте и се движете по усет. Когато се научите добре, 90% от работата се извършва чрез любовта и 10% от техниката. Дори чрез самото докосване, едно нежно докосване, нещо се отпуска в тялото.
Ако обичате и съчувствате на другия човек, и почувствате колко ценен е той, ако не се отнасяте към него сякаш е механизъм, който трябва да поправите, а като енергия от огромна любов, ако сте благодарни, че той ви се доверява и ви позволява да работите с енергията му – тогава постепенно ще почувствате, че свирите на орган. Цялото тяло сякаш се превръща в клавишите на орган и можете да почувствате, че се създава хармония в тялото. Не само масажираният ще получи облекчение, но и вие.
Масажът е нужен в света, защото любовта е изчезнала. Някога самото докосване на хора, които се обичат, беше достатъчно. Майката докосваше детето си, играеше си с тялото му, и това беше масаж. Съпругът играеше с тялото на съпругата си и това беше масаж; това беше повече от достатъчно. Това беше дълбока релаксация и част от любовта.
Но това е изчезнало от света. Постепенно сме забравили къде да докосваме, как да докосваме. Всъщност докосването е един от най-забравените езици. Ние сме станали непохватни в докосването, защото самата дума е покварена от така наречените „вярващи хора”. Те са придали на думата сексуално значение. Светът стана сексуален и хората започнаха да се страхуват. Всеки внимава да не бъде докосван, освен ако той не го позволи.
Сега на запад се е стигнало до другата крайност. Докосването и масажът са се превърнали в сексуални. Сега масажът е просто прикритие, покривало на сексуалността. В действителност нито масажът, нито докосването са сексуални. Те са церемонии на любовта. Когато любовта се принизи, тя се превръща в секс, и после става отвратителна. Затова се молете. Когато докосвате тялото на някой, молете се – сякаш Бог е там, а вие просто Му служите. Преливайте от енергия. И когато забележите тялото да прелива и енергията да рисува нови картини на хармония, ще почувствате задоволство, каквото никога преди не сте чувствали. Ще изпаднете в дълбока медитация.
Когато правите масаж само масажирайте. Не мислете за друго, защото ще се разсеете. Съсредоточете се в пръстите и ръцете си, сякаш цялото ви същество е там. Нека това не бъде само докосване на тялото. Цялата ви душа влиза в тялото на другия, прониква в него и го отпуска в дълбочина.
И го превърнете в игра. Не го правете като работа; правете го като игра и го приемете като забавление. Смейте се и накарайте и другия да се смее.”

Откъс от „Чукът по скалата”, Ошо

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  • Скорошни публикации

  • Скорошни коментари

    • Архиви