Искате да отслабнете – слушайте тялото си и се харесвайте!

rebalancing-1-150x150

Кое е основното в т.нар. правилно хранене? Как да се храним, така че да не пълнеем и да харесваме отражението, което ни гледа в огледалото? Всеки от нас си задава тези въпроси, мнозина се втурват да пазят модерни или „изпитани” от съседката диети. Но резултатът в повечето случаи е посредствен и краткотраен – защо?! Ето гледната точка на Петьо Коджабашев, сертифициран терапевт по холотропно дишане, ребалансинг и аюрведа-йога масаж.

„Хората много обичат да определят кое е правилно и кое не е. Това обаче не е добър подход, тъй като няма двама души, които да си приличат. Всеки човек е различен и затова е хубаво да намери за себе си коя храна е за него и му помага да се чувства добре. Има няколко метода, чрез които човек може да определи това. Напоследък станаха популярни доста специалисти, които се занимават с подобна диагностика, използвайки апаратура за целта. Това е добре, но не можем да вкараме всички хора в таблици и норми. Отделно от това, човек преминава през различни етапи от живота си и храната също се мени. Учил съм при проф. Огулов в Москва един начин за определяне на това дали дадена храна е добра за него или не е. Както казва той, като сложиш хапка в устата си и се наведеш право напред, можеш да усетиш дали това е твоята храна. Усеща се, наистина, колкото и странно да звучи на пръв поглед. Най-добрият лекар сме ние самите – хубаво е човек да слуша себе си и тялото си”, обясни терапевтът.

Наистина, в последните години затлъстяването е масово. Това е свързано с начина на живот, с обездвижването, с това, че прекарваме повече време седнали, че ядем полуфабрикати. Това е известно отдавна.

„За мен обаче най-важното, свързано с отслабването или напълняването, е това как се чувства човек. Дали е обичан, дали има сладост и удоволствие в живота, който живее, дали се чувства комфортно със самия себе си, харесва ли се… Или просто се тъпче, за да може да успокои нервната си система, защото живее под някакъв стрес непрекъснато. В такива случаи храната се поглъща с една-единствена цел – да може да ни успокои. Това са подсъзнателни процеси, при които хвърляме храната вътре в себе си, опитвайки се да запълним някакво празно пространство, което има там. Това обаче не е възможно да бъде направено по този начин. Опитваме се да пълним липсите, които имаме вътре в себе си, с храна. По този начин естествено натоварваме цялата система и започваме да пълнеем. Колкото повече човек напредва в годините, толкова повече е добре да бъде осъзнат по отношение на това какво яде и в какви количества. Знаете, че метаболизмът се забавя с годините и консумираните количества храна също са важни”, допълни Петьо Коджабашев.

Маргарита Благоева

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  • Скорошни публикации

  • Скорошни коментари

    • Архиви