ЗА МЕТОДИТЕ ХОЛОТРОПНО ДИШАНЕ И РЕБАЛАНСИНГ –АЛТЕРНАТИВЕН ПОГЛЕД ВЪРХУ АКТУАЛНИТЕ ОБЩЕСТВЕНИ ПРОЦЕСИ

ЗА МЕТОДИТЕ ХОЛОТРОПНО ДИШАНЕ И РЕБАЛАНСИНГ –АЛТЕРНАТИВЕН ПОГЛЕД ВЪРХУ АКТУАЛНИТЕ ОБЩЕСТВЕНИ ПРОЦЕСИ

          Всички ние, колкото и да сме заети със себе си, наблюдаваме какво се случва около нас. Анализираме, чудим се, питаме и понякога намираме отговори. В един такъв момент на наблюдение на света извън собствената ми личност, силно ме провокира посланието на една млада жена, споделено в пространството и насочено към най-важните хора в държавата: „Грамотна, образована, възпитана, неосъждана, симпатична, психично, емоционално и морално здрава търси подобно правителство.”

          Подтекстът на това послание може да е многолик. Моят прочит – това, което е в нас, е и извън нас. И тъй като всичко е едно цяло, можем да приемем случващите се политически процеси като макет на живота на отделния човек. А какво е приемането само по себе си – едно начало, което би следвало да доведе донякъде както политиците, така и всеки един от нас. Къде е това „някъде” няма голямо значение. Значими са пътят и средствата, с които да се постигне интеграцията и да се възстанови баланса.

          Пред себе си имаме карта-огледало на собствения ни живот, личност, психика, отразяващи се в политическата ситуация. Какво се случва в нас, когато сме болни, наранени, отхвърлени, в безизходно положение – страдаме по един или друг начин. А когато страданието стане непоносимо изваждаме най-мощните си оръжия и включваме най-сигурните си защити. Страхуваме се и внушаваме страх, изпитваме и вменяваме вина, гневим се и създаваме агресия – оръжията на нашата активност. Попадаме в изолация, лутания, извинения, неистини, изопачаване, маскарад и прибягваме до странни начини за бягство – защитите на нашата пасивност. Така боледува и обществото, а политиците – хора като нас, са просто една проекция на индивидуалното ни съществуване. С поведението си политиците ясно ни показват колко сме затворени и изолирани както един за друг, така и за себе си. Как ни е завладял ефектът на махалото – от едната в другата крайност, и независимо дали говорим в политически или личностен аспект, емоционалните ни реакции са идентични – или сме в състояние на замръзване, или в разразила се буря. Как да се доближим до себе си, да стопим ледовете, да укротим бурята? Виждайки огледалния си образ в обществените процеси, започваме търсенето на средствата за постигане на интеграция и възстановяване на баланса.

          Средствата – не е нужно дълго да ги търсим, защото те произлизат от самите нас – от нашите емоции и тяло. Докосвайки се до идеите на методите Холотропно дишане и Ребалансинг достигаме до разбирането за цялостност и за състояние на баланс между завладялите ни крайности.

Какво значи да сме цялостни? Отговорът на този въпрос е отворен поради своята необятност. Но все пак в нашия живот е необходим отговор и такъв дават именно методите Холотропно дишане и Ребалансинг. Цялостност – да сме обърнати към себе си и отворени един към друг, да интегрираме в себе си всички свои процеси – лични, житейски, обществени, такива каквито са – с положителните и отрицателните им черти, и да ги приемем. Тогава като че ли светът около нас се променя. Личната ни интеграция завладява и живота извън нас, а той ни отвръща със същото. Обществото, политиците, също са в процес на интеграция и на промяна, дори с още по-голяма интензивност.

Да възстановим баланса – чрез дълбоката работа с тялото на психологическо и енергийно ниво, човек достига до хармония със себе си. Разкритите блокажи позволяват на човек да даде право на емоциите си да съществуват, да излязат и да се преживеят. А какво се случва в реалността? Обществото е едно голямо тяло, минирано с блокажи, които не дават право на естественото му състояние и благотворното му развитие да се проявят. Но както се вижда, все пак протичат и процеси, които достигат в дълбочина и провокират изменение.

Отново се връщам на думите от посланието. Макар и казани на шега, в тях има дълбок смисъл, който ме кара да направя връзката между моментната ситуация в нашето общество като жив организъм и ефектът от методите Холотропно дишане и Ребалансинг. Казваме, че всички ние сме част от цялото, от по-голямото. Кое е голямото в нашия малък живот? Очакването. И ако тази млада жена очаква за себе си нещо, което да е като нея, да я отразява, това означава, че е напълно цялостна и интегрирана. И ако работим да сме цялостни и балансирани, резултатът се проявява и в цялото.

Техниките, които използват тези методи са идентични с динамиката на живота в момента. Въздействайки в дълбочина на психическо подсъзнателно ниво, личността започва да „ври и кипи”, по същия начин, по който се събуждат чувствата и се разбунват духовете в обществото. Затова много важен както в личностен, така и в политически аспект, е процесът на интеграция, на събиране, на единение на всички съставни части. Ако това бъде постигнато ще се сдобием с най-голямото богатство – осъзнаването.

Глобалното и трайно послание, отправено към всички нас – политици или „обикновени” хора, е да интегрираме себе си и да бъдем осъзнати за цялото. Методите Холотропно дишане и Ребалансинг и силата на тяхното въздействие дават уникална възможност за постигане на тези две напълно естествени състояния, създадени за наси съществуващи в нас, но малко позабравени. 

Затова нека просто подишаме …

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  • Скорошни публикации

  • Скорошни коментари

    • Архиви