За да се чувстваме добре, най-важното е да се погрижим за себе си

jumpКак да живеем добре, къде и защо понякога се къса връзката между нашите желания и потребности, и реалността?

„Връзката обикновено се къса след като сме били окуражавани повече да действаме, отколкото да си даваме време. Когато сме били окуражавани да се грижим за другите, пренебрегвайки себе си. Окуражавани сме да не виждаме своите лични потребности. Влизането в рамката да си успешен, да израснеш в йерархията, да си йогист, да си вегетарианец, да си свещеник или нещо друго, ни сугестира. Да, ние трябва да имаме професия и активности в живота си, но също така е добре да открием, това което ни дава възможност да се чувстваме добре. А за да се чувстваме добре, най-важното е да се погрижим за себе си“, обясни Петьо Коджабашев, сертифициран водещ по Холотропно дишане и позитивен психотерапевт.

По какъв начин ще се погрижим за себе си – всеки преценява сам. Било като пътуваме, било като си почиваме по-често, било като ходим сред природата – важното е да си дадем време за себе си. Да обърнем внимание на потребностите на тялото и душата си, за да живеем добре и да има баланс. Никой не може да ни даде фирмула за баланса, ние трябва сами да го открием и намерим вътре в себе си.

„Най-хубаво е, когато човек успее да открие къде е балансът между дейностите и активностите, с които се занимава, защото имаме нужда и от материалното, за да живеем добре, и нашите вътрешни потребности. Всеки за себе си би могъл да припознае кое е онова, което го кара да се чувства добре. Но следвайки чуждите рамки и идеи за това какъв да е животът ни, това не може да бъде постигнато. Хубаво е да си оставяме време да помислим и преценим кое ни харесва, какво ни доставя удоволствие и да си го позволим, дори да изглежда смешно за останалите.

Още от ранна детска възраст ни включват в състезанието, наречено училище, където ни оценяват според представянето ни. Оттам не се отчита самата личност и нейните потребности, а каква е оценката по даден предмет. Това състезание разболява хората, защото никой не отчита индивидуалните потребности на човека. От ранна детска възраст се съревноваваме с останалите и нямаме време за другото – нямаме време да се наслаждаваме на тялото си, на усещанията, желанията и чувствата си, защото няма да сме конкурентноспособни. Така че нека изберем себе си, за да сме доволни от живота си“, допълни терапевтът.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  • Скорошни публикации

  • Скорошни коментари

    • Архиви