Да се „гмурнем” в себе си чрез Холотропно дишане

20150201_151930

Холотропното дишане намиране пътя към себе си

Какво представлява т.нар. Холотропно дишане, набиращо все повече популярност у нас през последните години? Как въздейства на хората?

„Няма нищо мистериозно в него – то е път към нашата цялостност чрез процеса на дишането. Дишането е дълбоко и непрекъснато, по време на сесията звучи и специално подбрана музика. Тя окуражава, окриля, дава енергия на човека, за да може да диша и същевременно да релаксира дълбоко. В третата част на сесията техниката води към това всеки от участниците да се свърже със себе си и с тази цялостност, която е в нас”, разказа Петьо Коджабашев, един от малцината сертифицирани водещи по Холотропно дишане у нас, който е завършил „Grof Transpersonal Training”.

Всеки от участниците в сесията се движи със своето си темпо, възможности и потребности, никой не прави нищо насила. Сесията по Холотропно дишане продължава около 3 часа, човек навлиза надълбоко в себе си, в преживяванията си, много хора се свързват с усещанията на тялото си. Именно това „гмуркане” в себе си дава възможност всеки от участниците в сесията да получи точно това, от което се нуждае в този момент.

„Участниците в сесиите идват по различни причини – някои от любопитство, други, защото имат здравословни проблеми. Това е нормално, а понякога имаме нужда само да „издишаме” това, което ни тежи. Когато аз участвах за първи път в такава сесия, имах сърцебиене, бях тревожен, защото не знаех как ще реагира тялото ми. Реално, много хора имат страх, че ще загубят контрол над себе си. Това не е вярно, защото ние винаги сме във връзка със себе си и с усещанията си. Тази релаксираща обстановка и музика, която се създава по време на сесията за холотропно дишане, ни дава възможност да усетим тялото и потребностите си. Нещо, което няма как да направим в забързаното си ежедневие. Не е нужно да се страхувате да експериментирате и да откривате нови усещания за себе си”, обясни Петьо Коджабашев.

Накрая на сесията има рисуване на мандали – така човек може да нарисува това, което е видял и усетил за себе си. Рисуването на мандали дава завършеност на целия процес. Всеки е творец сам на себе си.

Холотропното дишане лекува, това е доказано в практиката. Всеки от участниците в сесиите взема нещо за себе си, а това е началото на процеса на лекуване. Прозренията, творчеството, уникалните преживявания на телесно и психично ниво, водят човека до вярата, че всичко е възможно. Холотропното дишане лекува страхови неврози, фобии, астма, проблеми с кръвоносната система – тромбофлебит, изтръпване на крайниците, също така алергии и мигрени. Особено е ефикасен методът за превъзмогване на ежедневния стрес, в който живеем. Холотропната сесия дава възможност на човека да усети  натрупаното напрежение в тялото си и отпускането му – плюсът и минусът. Тогава може да се центрира, да си възвърне силата и енергията, която всеки от нас притежава.

Методът е създаден от Станислав Гроф през средата на 60-те години на миналия век. Той е дипломиран психиатър. Била му е поставена задача да се занимава с изменените състояния на съзнанието. Те възникват, когато се свържем с другите измерения, до които нямаме достъп в нормално ежедневно състояние. Гроф е трябвало да открие как може да възникне такова изменено състояние на съзнанието, без да се приемат лекарства, а чрез обикновено дишане, и как влияе то на човека. Той е заимствал много неща от различните култури – от йога, където има много видове дишане. След като започва да експериментира с дишането,той открива, че то помага да се навлезе много надълбоко в подсъзнанието и в усещанията ни. Гроф разбира, че е необходимо още нещо и подбира специална музика, която е от различни народи и култури, и от филми също така. Започва да води обучения отначало само в САЩ за изучаване на този вид техника. Обучението продължава около 3 години, то е разделено на модули, има и много практика.

Автор: Маргарита Благоева

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  • Скорошни публикации

  • Скорошни коментари

    • Архиви