Балансиращият масаж – осъзнаване чрез допир – 4-та сесия

 

osho-hands

 

 

В четвърта сесия на Ребалансинга се работи върху вътрешната страна на краката и таза

През 1980 г. е създадена система от 10 сесии на специален дълбоко балансиращ масаж, която Ошо – просветен индийски мистик – нарекъл „Ребалансинг”. Оттогава повече от 1200 души са се обучили като ребалансери. В България може би единственият сертифициран такъв терапевт е Петьо Коджабашев.

Ребалансингът работи чрез уникално съчетаване на индивидуалния телесен анализ, дълбоко тъканна работа и общо освобождаващи техники. Когато тялото се омекоти и отпусне мускулната втвърденост, енергията е освободена, заедно с нея и старите емоционални и задържани модели, както и поведения. Докосването с любов и умение е есенцията на Ребалансинга.
В четвърта сесия на Балансиращия масаж, която се нарича „Изследване на сексуалността”, се работи върху вътрешната страна на краката и таза.
От структурна гледна точка тазът е основата за горната част на тялото, върху която то си почива. Тазът е свързващата част между долната и горната част на тялото.
Необходимо е тазът да функционира здраво и гъвкаво, за да протича леко осъзнаването на тялото. Основният въпрос, свързан с таза, е нашата сексуалност. За съжаление, нашето общество и религията налагат тежко табу на гениталиите и сексуалното изразяване. Табуто върху секса не е нищо друго освен социална система за контрол върху всеки човек, резултатът е сексуално подтисната личност, която не се радва на живота, чувства се зависима и поради тази причина лесно контролирана. Мястото на центъра на контрола при човека е главата (Сесия 7).
„Да контролираш” означава да изпитваш напрежение и да се вкопчваш в хора и неща. Мястото на отдаването е тазът – „Да се предадеш”, което означава да пуснеш и дълбоко да релаксираш.
Целта не е нито пълен контрол, нито пълно отдаване, а баланс между двете. Да се освобождаваш и да пускаш е много сложен процес за голяма част от хората. От психологична гледна точка „предаден контрол” означава: да се контролираме в света, който ни заобикаля и да се предаваме на всичко, което ни се случва в живота.
Болката в таза обикновено означава страх от несигурността и жизнеността.

„Сексът е дълбоко свързан с това да се предадеш. Ако сте се потопили дълбоко в секса, ще бъдете повече способни да се предавате, защото ще сте познали истинското удоволствие от отдаването, ще сте познали блаженството като отражение на предаването, на което сте се доверили.”
Ошо – „Виджяна Бхайрава Тантра”/ том 1

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  • Скорошни публикации

  • Скорошни коментари

    • Архиви