Балансиращият масаж – осъзнаване чрез допир – 3та сесия

imgpsh_fullsize22

 

 

 
В трета сесия на Ребалансинга се работи върху рамо и тазов пояс

В средата на 70-те години на 20-ти век около Ошо – просветен индийски мистик – се формира общество от търсещи духовното от целия свят. Много терапевти и работещи с тялото от различни среди и практики се оказали вдъхновени от неговото учение.
Така през 1980 г. била създадена система от 10 сесии на специален дълбоко балансиращ масаж, която Ошо нарекъл „Ребалансинг”. Оттогава повече от 1200 са се обучили като ребалансери. В България може би единственият сертифициран такъв терапевт е Петьо Коджабашев.

Ребалансингът освобождава мускулни и физиологични блокажи (задържани модели) и води до по-координирана хармония между тяло, ум и сърце. Ребалансингът ви помага да бъдете осъзнати по отношение на вашите собствени поведения. Показва ви кои са вашите натрупани защити и модели, създаващи напрежение.
Третата сесия се нарича „ДОСТИГАНЕ” – „Да се научим да се свързваме” – работи се върху рамо и тазов пояс.
Анатомично и физиологично раменете са здраво свързани с гръдния кош /торакса/. Те действат като медиатори между емоционалните сили, извиращи от тялото и изразителната енергия на ръцете и дланите.
Раменете участват в почти всички движения на тялото и могат да се приемат като „термометър” за нивото на усилията, които използва вашето тяло, докато извършва каквито и да било движения.
Например, ако чувствате, че всичко, което правите, за вас представлява голямо усилие, изпълнено със стрес и упорита работа, това ще проличи в изпънатите и напрегнатите ви рамене. Освен това, раменете служат и за предпазване на главата и врата.
Най-значимата функция на ръцете и дланите е да ви „доближава” до света.
Болката в раменете и горната част на ръцете в основни линии означава страх от разочарование, докато болката в долната част на ръцете предполага страх от наказване, а болката в ръцете от дланите надолу говори за страх от допускане на грешки.
Много от „замръзналите и неинтегрирани преживявания са блокирани в раменете. Всяка „замръзнала” в раменете и ръцете енергия причинява така наречения синдром „рамо-ръка”, болки във врата, главоболие, както и проблеми с кръвообращението, заболявания на ставите, като артрит и различни видове ревматизъм.
Ако енергията на агресията е била задържана много години, дори цял живот, без никаква възможност за творческо и градивно изразяване, тази енергия може да бъде разрушителна навън или навътре и да доведе до заболяване като язва на стомаха, инфаркт или проблеми с жлъчката.
Тазовият пояс се състои от две тазови кости и кръст, който е в основата на гръбначния стълб. Той е свързващата част между торса и долните крайници – краката. От физиологична гледна точка тазовият пояс функционира като медиатор между емоционалните и енергийни сили на торса /центъра на тялото/ и неговото „заземено съществуване” /крака и стъпала – способността за движение/.

„Вместо да се молиш „Дай ми любов”, започни да даваш любов. Забрави за получаването – просто давай и аз ти гарантирам – ще получиш повече.”
Ошо – „The shadow of the whip” /”Сянката на камшика”/

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  • Скорошни публикации

  • Скорошни коментари

    • Архиви