Балансиращият масаж – осъзнаване чрез допир

 

 

 

imgpsh_fullsize22

 

 

 

 

Във втора сесия на Ребалансинга се работи върху краката и стъпалата

В средата на 70-те години на 20-ти век около Ошо – просветен индийски мистик – се формира общество от търсещи духовното от целия свят. Много терапевти и работещи с тялото от различни среди и практики се оказали вдъхновени от неговото учение.
Така през 1980 г. била създадена система от 10 сесии на специален дълбоко балансиращ масаж, която Ошо нарекъл „Ребалансинг”. Оттогава повече от 1200 са се обучили като ребалансери. В България може би единственият сертифициран такъв терапевт е Петьо Коджабашев.

Ребалансингът е динамичен практически подход за интеграция и енергизиране на цялата личност. Чрез разбирането за тялото като единство от две неща – творение на това, в което вярва умът, и това, което чувства сърцето, Ребалансингът освобождава мускулни и физиологични блокажи (задържани модели) и води до по-координирана хармония между тяло, ум и сърце.
Ребалансингът ви помага да бъдете осъзнати по отношение на вашите собствени поведения. Показва ви кои са вашите натрупани защити и модели, създаващи напрежение.
Втората сесия се нарича „Заземяване” – „Да застанем на собствените си крака”. Работи се върху краката и стъпалата. Краката ни са в тясна връзка с това да бъдем независими, самоуверени, да имаме контрол върху тялото си и да изразяваме волята си.
Когато и двата крака имат стабилна връзка със земята, казваме, че човек е „земен”, с добро усещане за реалността. Но когато краката са неустойчиви и треперещи, казваме, че човек няма връзка със земята, намира се някъде в нереалното, не е свързан с действителността. Добрата стойка дава усещането за сигурност и стабилност.
Стъпалата могат да се сравнят с корените на дърво, извличащи повече „земна енергия”. В основата си „заземяването” означава да сме проводници за енергийния поток между земята и нашето тяло. Този поток прави възможно осъзнаването ни, разбирането ни и ни дава усещането, че имаме място на тази планета. Разбирането, осъзнаването, ви дава възможност да установите ред в цялата сложност на тази реалност, да поставите приоритетите си, да размишлявате, да вземете решения и да се срещнете със света около вас с разум и смисъл.
Говорейки за болка в краката и стъпалата, можем да разграничим различни психо-соматични връзки, отнасящи се до специфични области:
1. В стъпалата: страх от „вътрешния Аз”, т.е. страх да бъдеш себе си. /Масажът на стъпалото, долната част на крака, благоприятства свързването с „вътрешния Аз”./
2. В глезените: страх от промяна, движение, гъвкавост.
3. В прасците: страх от действие и правене. Прасците движат „вътрешния Аз” и дават възможност за бъдещо развитие.
4. В коленете: страх от смъртта, преобразуването, промяната, движението, от чувството за лекота и да бъдеш присъстващ, да съществуваш сега.
5. В бедрата: страх от сила и издръжливост.

„Да се заземиш означава да си почти част от земята и да позволиш на гравитацията да проникне в теб, да те насити.”
Ошо – „Изкуството на екстаза”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  • Скорошни публикации

  • Скорошни коментари

    • Архиви