Балансиращият масаж – осъзнаване чрез допир

imgpsh_fullsize22

 

В първа сесия на Ребалансинга се работи върху гръдния кош и дишането

В средата на 70-те години на 20-ти век около Ошо – просветен индийски мистик – се формира общество от търсещи духовното от целия свят. Много терапевти и работещи с тялото от различни среди и практики се оказали вдъхновени от неговото учение.
Така през 1980 г. била създадена система от 10 сесии на специален дълбоко балансиращ масаж, която Ошо нарекъл „Ребалансинг”. Оттогава повече от 1200 са се обучили като ребалансери. В България може би единственият сертифициран такъв терапевт е Петьо Коджабашев.

Ребалансингът е динамичен практически подход за интеграция и енергизиране на цялата личност. Чрез разбирането за тялото като единство от две неща – творение на това, в което вярва умът, и това, което чувства сърцето, Ребалансингът освобождава мускулни и физиологически блокажи (задържани модели) и води до по-координирана хармония между тяло, ум и сърце.
Ребалансингът ви помага да бъдете осъзнати по отношение на вашите собствени поведения. Показва ви кои са вашите натрупани защити и модели, създаващи напрежение.
Поддържането на дадени вярвания и поведения в ума има своя еквивалент в състоянието на определени блокажи и напрежения в различни части на тялото.
Живеем в общество, което още от детството ни учи как да потискаме основните си енергии. Това се прави от общество и религия, които непрекъснато ни казват да отхвърляме и осъждаме себе си и своето тяло. Затова не е учудващо, че всеки се стреми да живее според чуждите очаквания и е научил още от раждането си, че: „животът е суров, спрете да дишате, озъбете се, стегнете си задника и корема – това е въпрос на живот и смърт.”
Ребалансингът работи чрез уникално съчетаване на индивидуалния телесен анализ, дълбоко тъканна работа и общо освобождаващи техники. Когато тялото се омекоти и отпусне мускулната втвърденост, енергията е освободена и заедно с нея старите емоционални задържани модели и психологични поведения се появяват. Това ви позволява да отвръщате на живота по все по-спонтанен и смислен начин. Докосването с любов и умение е есенцията на Ребалансинга.
Първа сесия – „Да се отворим за живот” – работи се гръден кош и дишането.
В гръдния кош се намират важни органи: белите дробове и сърцето. Гръдният кош е камината на нашето тяло; тук се осъществява усвояването и обмяната на газ и енергия. Кислородът, усвоен чрез белите дробове в кръвообращението, се разпростира в цялото тяло, изпомпван от сърцето.
Дишането и първичната вяра в живота са дълбоко свързани. Например, когато ви е трудно да си позволите да се смеете от сърце, понякога няма да можете и да плачете. Дълбокото дишане е препоръчително, за да бъдат емоциите преживени в дълбочина, а животът – изживяван интензивно.
Основно болката в гърдите говори за страх от тревога и тъга. Ако енергията е вече блокирана в диафрагмата, което е неизбежно при плоското, монотонно дишане, енергиите от долната и горната части на тялото ще бъдат разделени.
Ако гърдите са твърди и сковани, количеството енергия, което се е натрупало, е незначително. Поради тази причина не само тялото не е гъвкаво, но също така и всички негови животоподдържащи и създаващи радост функции се свеждат до минимум – само на ниво оцеляване – „вегетиране”.

Ако гръдният кош е недоразвит, следните емоции са често изпитвани – депресия, тревожност, пасивност, постоянен страх и чувство за малоценност; тенденция за развитие на астма или бронхити.
Ако гръдният кош е повече развит, възможно е да има усещане за хронична умора, натоварване и напрежение – така човек може да развие повишено хидростатично налягане в кръвоносните съдове, туберкулоза и проблеми със сърцето

„Наблюдавайте дете – това е естественото дишане. Дишайте по този начин: нека коремът ви да се повдига, когато вдишвате, и да се спуска, когато издишвате. И нека да бъде в такъв ритъм, че почти да се превърне в песен, във вашата енергия – танц с ритъма, с хармонията; и ще се почувствате толкова отпуснати, толкова живи, толкова жизнени, че няма да повярвате, че такава жизненост е възможна.”

Ошо – Медитация: Изкуството на екстаза

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  • Скорошни публикации

  • Скорошни коментари

    • Архиви