Холотропно дишане

Холотропното дишане е един от многото алтернативни методи за човешко здраве – физическо и ментално. Самата дума „холотропно“ идва от „холос“ – „цялото, даденото, завършеното“, и „трепейн“ – „път към“. Минавайки през една такава сесия, Петьо Коджабашевние имаме възможност да минем по този път – към себе си, към собствената си цялост.

И това е мястото за човек, който евентуално има някакви проблеми със здравето. А аз не познавам абсолютно здрави хора, както няма и идеално балансирани хора. Защото природата се е погрижила да има разнообразие. И ние се разболяваме, за да можем да живеем в това разнообразие. Да правим сравнение, да чувстваме, да усещаме. Така всичките ни системи работят на максимална степен и ние се развиваме.

Защото движението ни кара да се развиваме – като творци, като човешки същества, които имат своето място на земята и целия всемир. И през една сесия, благодарение на дълбокото, учестено дишане, човек има възможност да мине през различни стадии.

2

Сесията продължава три часа. Тя може да бъде групова или индивидуална. Все пак има хора, които са по-асоциални и предпочитат да дишат сами. Но груповите процеси са по-силни – като енергия, като възможност човек да преживява, да получи обратна връзка от останалите. По време на сесията има включена музика, която съпътства дишащия. Хората лягат по гръб на шалтета и затварят очи. Предварително има въведение, на което обяснявам на всеки какво би могъл да очаква. Хубаво е човек да има представа какво може да му се случи – като усещане, преживяване, за да не реагира изненадващо в последствие и да прекъсне сесията.

През първия час музиката е динамична, за да може да подкрепя човека да диша дълбоко, без пауза между вдишването и издишването. Но искам да подчертая, че тук, за разлика от йогата, няма конкретно правило за дишане. Всеки диша толкова дълбоко и динамично, колкото позволява моментното му състояние.

През втория час музиката се променя – тя става по-имперична, по-прочувствена. Включени са различни елементи на хорово пеене, църковни песнопения, изпълнения на симфонични оркестри и др., които подкрепят преживяванията. Тази музика се опитва да стимулира дишащия да изрази своите емоции, които са натрупани в ежедневието. През третия час музиката вече е по-лежерна, по-медитативна, по-спокойна. Това е времето, в което можем да релаксираме по-дълбоко. Ако има останал материал за преживяване – да го преживеем, или просто да си починем.

3

Повечето ни проблеми идват от това, че ние потискаме. Дресирани сме и обучени в това – да не изразяваме. Да бъдем културни, възпитани. Още от самото раждане ни се казва какви трябва да бъдем. И ставаме обусловени, т. е. някой ни налага матрицата, в която трябва да пребиваваме. Постепенно обаче тя става все по-тясна и по-тясна – това не бива, онова не може…. Това ни влияе и започва да ни фрустрира. Потискането на емоциите и невъзможността на човек да изрази себе си, страшно много уврежда телата ни. На първо място това се проявява като болести в тялото. Всеизвестно е, че 80% от болестите са на психосоматично ниво. Защото в крайна сметка ние сме емоционални животни. И така социумът ни налага някакви рамки, вкарва ни в състезанието „Кой е по- по- най-„ още от детска възраст, което е безумно вредно. Представете си, ако едно дете не желае да се състезава, а го карат, какво напрежение е за него. То просто иска да рисува, и то за собствено удоволствие, а не да завърши с отличие и да стане Ван Гог. То няма нужда от това. Потребност имат неговите родители. Детето трябва да удовлетвори техните желания. Знаете ли какви болести може да му донесе това?…

По време на сесията се отключват много неща, които са в нашата безсъзнателност. Холотропното дишане е свързано с трансперсоналната психология и психотерапия. Тя води началото си от Юнг, който е изследвал нашата безсъзнателност. Която пък е свързана със сънищата. Те са едно послание от подсъзнанието към съзнанието ни. И по един или друг начин се опитват да ни освободят от напрежението, което трупаме в себе си. Холотропното дишане позволява именно осъзнаването, защото по време на сесията се преживяват тези травматични събития. Целта е да стигнем до техния корен, да ги осъзнаем и по този начин да ги освободим. Аз не казвам, че този метод ще ни излекува изцяло, но така се дава шанс да освободим огромната негативна енергия, която е в нас.

4

 

Няма такова правило. При някои хора първата сесия е много значима и променя изцяло живота им. Възприятието им към околния свят. Възприятието за самия себе си. Това е трансформация. Човек започва да живее много по-леко, с много по-широки граници в съзнанието си.

Много хубаво е за профилактика. Бих го препоръчал на хора с различни видове неврози и такива, които имат панически атаки. Напоследък те са много често срещани, особено сред младите хора. Защото са на кръстопът и не знаят на къде да поемат. Толкова много неща външният свят провокира в тях, че те се загубват. И са в паника. Има нещо вътре, което крещи, но човек не е научен как да го изявява.

Холотропното дишане е подходящо за профилактика и лечение на дишането, на респираторните заболявания, на астмата. Много често по време на сесия се отключва споменът за вътреутробния живот, за периода на самото раждане. Основателят на холотропното дишане – Станислав Гроф, всъщност дава характеристика на този вътреутробен живот.

5

До самото ни раждане той говори за четирите матрици, през които минаваме. И много заболявания, най-вече респираторните, астмата, са свързани с този вътреутробен живот. Например, когато сме се родили с увита около врата пъпна връв или след раждането си по някаква причина сме поставени в кувьоз, няма как това да не даде отражение. Защото още от тогава имаме памет. Доказано е, че човек се състои от 80% вода, а водата има памет. И нашите клетки имат памет за цялото сътворение. Имаме памет и за нашите предци, за миналите ни животи. Всъщност в една холотропна сесия човек може да преживее и миналите си животи.

6

Така е. Светът много бързо ни връща обратно след преживяванията на холотропната сесия. Защото навън има строги правила, по които трябва да живеем. Но… има едно огромно „НО“. Когато вие сте видели извънземния на живо, знаете ли, че съществува? Вие вече сте знаещи. И външните фактори не могат да ви влияят толкова силно. Разбирате, че сте нещо огромно, невероятно, нямате вътрешни граници. Всичко е възможно за вас. Знаете, че може да направите някакви крачки без да ви е страх. Когато в тъмнината привнесем светлина, нещата се променят.

Масажът означава терапевтът да работи с тялото на човека. По време на холотропната сесия има различен материал, който излиза от човека на психосоматично ниво. Но понякога виждам как дишащият се мъчи, не може, не успява да го изрази, има някаква бариера. Тогава е моята намеса с ръце. Мога да го попитам къде чувства напрежение, болка. Поставям ръцете си и той тръгва срещу мен – на принципа на противопоставянето. Тогава се освобождава т. нар. кинетична енергия. И човекът може да бъде стимулиран да пусне гласа си, да се освободи. Така масажът допълва холотропната сесия и също е една възможност за лекуване както на тялото, така и на психиката.

Преди да започна да се занимавам с холотропно дишане, аз завърших в Индия аюрведа йога масаж – един тригодишен курс, който се наричаше ребалансинг – балансиращ масаж за тялото, който също е терапевтичен. Работи се надълбоко не само с тялото, а и със съзнанието на човека. Той включва 10 сесии и обхваща цялото тяло. Когато се прави, може да се разговаря с човека, за да успее той да освободи негативните натрупвания.

7

Аз мога да допълвам нещата – да комбинирам дишането с работата с тялото и така картината става пълна, цялостна. И когато преди време усещах, че ми липсва нещо – умението вербално да работя с човека, потърсих нещо, което да ми даде тези знания. Започнах да уча психотерапия. След четиригодишно обучение завърших курс по позитивна психотерапия. Това ми даде още един инструмент в ръцете. Сега ходя в градовете, където ме канят, и показвам това, което знам. Защото има ли смисъл човек да знае и умее нещо и да го пази за себе си? Има много по-голям смисъл да даваме. И всеки да вземе това, от което има нужда.

Аз препоръчвам една сесия на месец. Ако не – да дойде тогава, когато почувства, че има наистина нужда. Че нещо му тежи, че иска да открие отговор на въпроси, включително и екзистенциални като кой съм аз, какво правя на Земята, какъв е смисълът на моя живот… Може да е веднъж в годината или веднъж на две години.

Задължително
Задължително
Задължително
Задължително!
Задължително
Задължително
  • Скорошни публикации

  • Скорошни коментари

    • Архиви