Ребалансингът – себеопознаването – на границата между удоволствието и болката

1

 

В едно забързано ежедневие, в едно битие, построено върху смисъла на материалното оцеляване, забравяме себе си. Изгубваме връзка както с тялото, така и с душата си. Не се познаваме, не градим емоциите си. Живеем на повърхността, носени от течението. И се получава така, че битието ни не е това, което би ни се искало да бъде. Спомняме си как сме били добре преди. Мечтаем да бъдем добре утре. А днес? Живеем ли днес?
А за да го направим, трябва да опознаем на първо място себе си. Да се потопим дълбоко в нашите емоции и чувства. Разберем ли се, ще живеем пълноценно и живота си. Не вчера. Или утре. Сега.
Ребалансингът е вид дълбок масаж на тялото, наричан още балансиращ масаж. Възниква 60-те – 70-те години на миналия век в Индия. Негов основател е индийският мистик Ошо. В този времеви период в Индия се събират хора от всички краища на света, занимаващи се с различни терапии, свързани с тялото. Обособявайки се в една общност, те успяват да вземат най-ценното от всички практики и да създадат този дълбок масаж. От тогава до сега много хора по света се занимават с практикуването на ребалансинга. В България сертифицираните терапевти са трима. Един от тях е Петьо Коджабашев.
– Г-н Коджабашев, каква е най-важната предпоставка за един човек да обърне очи към ребалансинга?
– Най-важното е човек да има желание и смелост да тръгне да опознава себе си. Тялото и всичко, което е вътре в него. Защото тялото е нашият дом, нашата крепост, както се казва. И ако ние не познаваме дома си, мястото, където живеем, какво друго ни остава? Познаването ни извежда на съвсем друго ниво на разбиране за самия себе си и мястото ни в този живот.

2

 

– Какво представлява този дълбок масаж?
– Ребалансингът или балансиращият тялото, ума и сърцето масаж дава именно баланса, от който имаме нужда и към който всеки от нас съзнателно или подсъзнателно се стреми. Живеем твърде „разбалансирано“ в днешно време – или сме вторачени в тялото си, или сме „потънали“ в ума, или в душата и сърцето. Този баланс ни е необходим, за да можем да израснем.
Масажът работи върху психосоматиката. Тя се проявява в нашето тяло благодарение на това, което преживяваме. Дори, ако щете, и това, което сме преживели по време на раждането си. А може и още по-назад. Защото тялото ни се състои от клетки, а те имат спомени от момента на зачеването, дори и от преди това. И работенето с тази мускулатура – много надълбоко и много бавно, дава възможност на човек да осъзнае всички емоционални болки, които са натрупани в тялото му – болка от самота, спомен за изоставяне и др. Когато се работи с горната част на гърба, често се проявяват и натрупаните гняв, ярост. Всяка част на тялото на човек е уникална с това, че складира различните психо-емоционални травми, които е преживял.
– Колко сесии включва ребалансингът и какво представляват те?
– В метода са включени 10 сесии. Всяка една е сама за себе си и обхваща различни части от тялото. В същото време 10-те сесии са едно цяло. Всяка тях трае час и половина. Първата сесия включва работа основно върху гръдния кош. В тази област се натрупва напрежение, свързано с нашето ежедневие. Гръдният кош е отговорен и за нашето дишане. Да вдишваме въздуха, означава да приемаме живота вътре в себе си. Когато живеем дълго време под стрес, дишането ни става много плитко и това влияе върху циркулацията на кислород в кръвта. По този начин мускулатурата ни става по-твърда и груба, което съответно ни лишава от достатъчно количество кислород. Или пък страховете, които имаме – те също ни лишават от достатъчното приемане на живота. Когато не вдишваме напълно живота, естествено е това да се прояви в различни видове болки – на психосоматично ниво. Втората сесия е свързана с краката. Тя дава възможност на човек да осъзнае как стъпва на земята, дали се справя с живота. A ребалансингът стимулира силата и желанието за промяна. По време на третата сесия се работи върху страничните части на тялото – лявата и дясната. В четвъртата – върху вътрешната страна, например бедрата. Петата е свързана пак с работа с гръдния кош, таза и мускулите в коремната кухина. Шестата обхваща гърба, задната част на краката и пак детайлно тазовите мускули. По време на седмата се работи върху лицевите, дъвкателните мускули. В осмата сесия – върху частта от тялото, където има повече пространство, която е по-отпусната – или горната, или долната. В деветата се работи обратно – върху другата част. Десетата сесия е сбор от всичко и с нея се завършва цялостният процес.

3

 

– Колко сесии са необходими на един човек?
– Добре е да мине и десетте, защото, както казах, се работи с различните групи мускули на тялото и това дава възможност процесът да започне и да завърши. Десетте сесии са напълно достатъчни, за да осмисли човек много неща, да възвърне енергията си, да припознае тялото си, да осъзнае дишането си, да разбере по-добре себе си, собствената си личност и всъщност много неща за това как го живее този живот. Не добре преди и след, а добре сега.
– Ако човек има желание и изпитва нужда, може ли да премине още веднъж през десетте сесии?
– Възможно е, но трябва да мине интервал от време не по-малък от 6 месеца. Защото процесът е много дълбок не само на физическо, но и на психическо ниво и е необходимо време човек да осъзнае какво му се случва. Затова е нужно и между отделните сесии да има между 5 – 7 дни разстояние. И през това дълго пътуване по време на тези 10 сесии (защото са близо 3 месеца работа) е нужно човек да интегрира всичко и да си даде време.
– Има ли някакви противопоказания самият масаж?
– Той е противопоказен единствено за хора с тежка форма на шизофрения, с напреднал стадии на раково заболяване или такива, които страдат от много тежка форма на хипертония, която не се поддава на никакви лекарства. Във всички останали случаи е възможен – подобрява стойката, осанката на човека, възвръща свежестта на тъканите. Работи се надълбоко – на границата между удоволствието и болката.
– По какво ребалансингът се различава от останалите видове масажи?
– Това не е точков масаж, не се работи върху определени точки. Не е и класически масаж – само за отпускане. Тук се работи върху определени структури в тялото. При ребалансигът се работи много надълбоко, много бавно и целта е човек да осъзнае собственото си тяло. Много хора не забелязват телата си и отдавна са загубили връзката си с тях, живеейки непрекъснато в главата си – в мислите, емоциите, фантазиите си… И така игнорират тялото си. А то е много интелигентно. То ни дава знаци да му обърнем внимание чрез различните болки, които се проявяват. И се стига дотам да започнем да обръщаме внимание на тялото си, едва когато то грохне или се появи сериозно заболяване. Ребалансигът дава възможност човек да се потопи надълбоко във всичките си усещания и чувства. И да постигне много дълбоко осъзнаване за това кой е, къде е и т. н. А ако има някаква натрупана болка, страх или други негативни емоции, това се отработва на много дълбоко ниво чрез ръцете на масажиста.
– Кои болести чисто физически лекува ребалансингът?
– Проблеми със ставите, дишането – респираторните заболявания, високо кръвно, затлъстяване. Особено ефективен е срещу всички психосоматични прояви като страхови неврози, панически атаки, които са много модерни като тенденция в днешно време. Ребалансигът помага човек да забави малко темпото в живота си. Да се вгледа малко повее в себе си. Това също е вид лечебен процес. Поддържа ли връзката с тялото си, човек може да се самолекува.

4

 

– Какво усеща човек по време на масажа? Възможно ли е да бъдат отключени някакви неочаквани усещания? Може ли да се уплаши от това, което започва да се случва вътре в него, или се отпуска, успокоява?
– При всеки човек е строго индивидуално. Всеки реагира по различен начин. Някои хора се отпускат много надълбоко. Има такива, които страдат от безсъние и те по време на сесията заспиват. Има хора с много стресови професии като адвокати, полицаи, военни, които идват, за да изпаднат в това състояние, а някои от тях и да поспят.
– Какви са наблюденията ви – мислите ли, че напоследък повече хора изпитват нужда от такова себеопознаване?
– Да, все повече хора се отварят към това и искат да си отговорят на всички екзистенциални въпроси: Кой съм? Какво правя на тази земя? Какво е предназначението ми? Как бих могъл да използвам собствената си енергия и сила, за да живея добре? Да се чувствам добре в тялото си, в средата, в която живея? Да оставя нещата, които ми тежат и не ме правят щастлив и просто да танцувам този живот? Все повече хора се отварят за това. И това е много хубаво. Защото в крайна сметка имаме нужда и от други неща, а не само от битието, в което живеем. Защото ние не сме само материално тяло, а имаме душа, чувства, емоции, фантазии. И е добре да им даваме възможност да съществуват и да ги развиваме. А това предразполага да бъдем по-добри съответно в живота си. Трябва да живеем този живот истински, щастливо. Да го използваме, за да се развиваме. Да осъзнаваме, че живеем добре сега. И както е казал Ошо – масажът е нужен на света, защото е изчезнала любовта. Защото да докосваш някого, това е проява на любов, както майката докосва детето си. А хората се затварят в черупките си и все по-малко се докосват. Докосването възвръща любовта.

 

Балансиращият масаж – осъзнаване чрез допир – 10-та сесия

imgpsh_fullsize (2)

 

В последната сесия на Ребалансинга тялото се усеща като едно цяло.

През 1980 г. е създадена система от 10 сесии на специален дълбоко балансиращ масаж, която Ошо – просветен индийски мистик – нарекъл „Ребалансинг”. Оттогава повече от 1200 души са се обучили като ребалансери. В България може би единственият сертифициран такъв терапевт е Петьо Коджабашев.

Докосването с любов и умение е есенцията на Ребалансинга. Десетата, последна, сесия на Балансиращия масаж се нарича Космическа интеграция – „Всичко е твое“ – тялото като едно цяло.

Интеграцията е преживяване на „цялостност” – състояние на невинност, незасегнатост, неразрушеност, изпълненост, единство, безграничност, сила и чистота.

Всеки познава това чувство: можете да го изпитате, когато танцувате, когато се разхождате сред природата, когато седите на терасата под звездното небе в топла лятна нощ или когато правите любов. Все пак, за повечето хора това чувство за сливане с цялото съществуване е нещо, което са изпитвали само в детството или младостта си, преди много време.

В контекста на нашите десет сесии това означава да преживееш тялото си като едно органично цяло и да го приемеш като средство за обединяване с безграничната широта /пространство/ на цялото съществуване. Тялото е основата за максимално преживяване на „да бъдеш едно”.

Интеграцията е продължаващ процес. Дори преживяването на този „нов баланс”, който усещате в тялото си, представлява продължително движение. Животът е процес, всеки момент е нов и точно това го прави вълнуващ и енергичен. Можете „живо” да поддържате себе си, практикувайки медитация.

„Първото нещо е тялото, тялото е твоята основа, то е твоята земя, то е мястото, където си заземен. Да си непримирим, враждебен към тялото си, означава да бъдеш унищожен, да си шизофреничен, да бъдеш нещастен, да създадеш ада. Ти си тялото, разбира се, ти си повече от тяло, но това повече ще последва по-късно. Първо, ти си тяло, тялото е твоята основна истина. Затова никога не бъди срещу тялото. Винаги, когато застанеш срещу тялото, си против Бог, винаги, когато си неуважителен към тялото си, губиш връзка с реалността, защото тялото е твоята връзка, твоят мост – твоето тяло е твоят храм.”

Ошо – „Възгледът на Тантра“

Балансиращият масаж – осъзнаване чрез допир – 8-ма и 9-та сесия

 

imgpsh_fullsize22
В тези сесии на Ребалансинга се хармонизира тялото

През 1980 г. е създадена система от 10 сесии на специален дълбоко балансиращ масаж, която Ошо – просветен индийски мистик – нарекъл „Ребалансинг”. Оттогава повече от 1200 души са се обучили като ребалансери. В България може би единственият сертифициран такъв терапевт е Петьо Коджабашев.

Докосването с любов и умение е есенцията на Ребалансинга. Осма и девета сесии са обединени и се наричат от разделението към цялостността – „Сливане в едно цяло”.
В предишните седем сесии на Ребалансинга се сближихте с тялото си в 7 стъпки. Следващите три интегриращи сесии от Балансиращия масаж ще ви въведат в проблемите на израстването, вътрешното развитие и мъдростта.
Структурно тялото може да бъде разглеждано като средство, път за протичане на хармонична енергия. Но ситуациите от ежедневието изкарват потока от руслото му. Толкова сте привикнали към този дисбаланс, че го приемате за нещо естествено.
Стъпка по стъпка, по време на предишните сесии, се разделихте с обичайния си „баланс”. В последните три сесии заедно с терапевта се изгражда нов баланс, който съответства на индивидуалната ви същност. Осма и девета сесия могат да се опишат като интегриращи и хармонизиращи двете части /горна-долна, лява-дясна/ на тялото в центъра.
Ако главната енергия и подчертаност са в долната част на тялото и са насочени към отношението „тяло – ум” /разум, съзнание/, то горната част става уязвима за болести и наранявания. Например: главоболие, нервен стомах, астма, артрит на китките. Ако енергията е фокусирана в горната част, можем да наблюдаваме симптомите в долната част, като луксация на глезенната става, разширени вени, хемороиди, сексуални проблеми и деформации на стъпалата.
Разделението „глава-тяло” причинява синдрома „глава-рамо-врат”, но също така може да доведе до множество автоимунни заболявания и други саморазрушителни процеси.
Друго разделение на тялото, което правим, е „ляво-дясно”. Въпреки, че двете странични части на тялото изглеждат външно еднакви, те съдържат и проявяват различни черти на личността и характера. Лявото полукълбо на мозъка контролира моториката и нервно-мускулните функции на дясната част на тялото. Дясното полукълбо на мозъка контролира функциите на лявата част на тялото.
Разделението „ляво-дясно” също причинява много симптоми. Трудно е да се изчисли процентът на болестите, причинени от него. При много силно разделение, заболяванията може да са външно видими – по-къс крак, сколиоза /изкривяване на гърба, на врата/ и др.

„Първата истинска любов е да си обърнат към себе си. Само от този център ще се появи и друга любов. Не обичате тялото си, криете го по хиляда и един начини. Прикривате миризмата му, криете го под дрехи, скривате го с украси, опитвате се да създадете някаква красота, която постоянно мислите, че ви липсва. Живеейки в това усилие, ставате изкуствени.
В момента, в който се приемете, ставате красиви.”
Ошо – „Възгледът на Тантра”

Споделено след Холотропно дишане: Това е най-смисленото време, което съм прекарал за 50-те си години живот

 

imgpsh_fullsize (1)

 

 

Всеки от участниците в сесиите по Холотропно дишане може да сподели преживяното. Сесиите се водят от Петьо Коджабашев – сертифициран водещ и ребалансинг-терапевт в различни градове. Предлагаме ви разказа на един от участниците в сесия по Холотропно дишане в София. Той е лекар по професия, не изписваме името му, тъй като нямаме неговото разрешение за това.

„Това е моята рисунка, нарисувах я набързо в края на сесията по Холотропно дишане и никой няма да познае какво е. Това е Дон Хуан от книгите на Карлос Кастанеда. Това видение получих още с първите звуци на музиката, която зазвуча, защото знам, че проф. Гроф (създателят на метода Холотропно дишане) се е вдъхновил от латиноамериканските шамани и шаманските ритми. Искам да ви препоръчам г-н Коджабашев, повече да се явявате по телевизиите и да рекламирате този хубав метод, защото това беше най-смисленото време, което съм прекарал от началото на живота си досега. В началото на тази година станах на 50 години. Споменах, че съм лекар по вътрешни болести, но освен това се занимавам и с други катарзисни методи, какъвто е и вашият. Това са най-мощните методи, които изчистват тялото, съзнанието и подсъзнанието. Като ги изчистят, човек знае какво да яде, какво да не яде, как да живее, у него идва усещането за постоянна радост и оптимизъм. Наши професори са открили, че в живота на човека се натрупват психотравми, които се капсулират, забиват се като пирони в мозъка и след това може да не стигне целият ни живот те самостоятелно да излязат от там. Трябва да се лекуват с катарзисните методи. Аз съм ги проучил почти всички, методът Холотропно дишане е един от най-мощните. Не трябва да се отказваме, преди да сме изгребали всички „пирони в мозъка” до края.”

Балансиращият масаж – осъзнаване чрез допир – 7-ма сесия

ms

 

 

В тази сесия на Ребалансинга се работи върху глава, врат и лице

През 1980 г. е създадена система от 10 сесии на специален

дълбоко балансиращ масаж, която Ошо – просветен индийски

мистик – нарекъл „Ребалансинг”. Оттогава повече от 1200

души са се обучили като ребалансери. В България може би

единственият сертифициран такъв терапевт е Петьо

Коджабашев.

Докосването с любов и умение е есенцията на Ребалансинга.

Седмата сесия се нарича Съзнателното ядро – „Нищо за губене…

освен ума.” Работи се върху глава, врат и лице.

По няколко причини вратът е изключително интересна част от

човешкото „тяло – ум” /разум, съзнание/:

1. Усещанията, които тръгват от корема и гърдите, тук се

преобразуват в мисли и думи, т.е. неразвитите емоции се

превръщат в понятия и звуци.

2. Докато гръдният кош разширява и увеличава потока на

чувствата, функцията на врата е да ги подрежда, пречиства и да

ги пренасочва към гърлото и лицето.

3. Вратът е главният канал, по който мозъкът комуникира

с останалата част от „тяло – ум” /разум, съзнание/. Като

комуникационен контролен център, вратът спомага за

енергийните връзки между постъпващите и излизащите

съобщения.

Поради структурата и местоположението си, вратът ни постоянно

посредничи между чувства и мисли, импулси и реакции. Ако

нивото на свързванията и посланията се увеличи прекалено,

невромускулната система за обратна връзка не може да го понесе

и се претоварва. Честото или хронично претоварване може да

доведе до болки във врата или дори до сколиоза на шийните

прешлени.

Главата, освен лицето /върху което се изразяват почти всички

чувства/, се състои от скалпа и косата, и от мозъка, нашият

център за контрол! Мозъкът е едно от най-големите чудеса на

планетата, но тъй като се използва неправилно, се е превърнал в

голяма тежест за съзнателното човешко съществувание.

Живеем във време, в което се придава огромно значение на

контрола. Поради тази причина, най-силната присъда в наши дни

е: „Ти си неразумен!”

Един от резултатите от подчиняването на това логическо мислене

е, че в определени моменти от живота си сме заместили

естествените си чувства на възхита и загадъчност, които сме

притежавали като деца, с илюзията, че сме способни да разберем

цялото съществуване чрез рационалност.

Балансиращият масаж – осъзнаване чрез допир – 6-та сесия

 

imgpsh_fullsize22
В тази сесия на Ребалансинга се работи върху гърба

 

През 1980 г. е създадена система от 10 сесии на специален дълбоко балансиращ масаж, която Ошо – просветен индийски мистик – нарекъл „Ребалансинг”. Оттогава повече от 1200 души са се обучили като ребалансери. В България може би единственият сертифициран такъв терапевт е Петьо Коджабашев.

Докосването с любов и умение е есенцията на Ребалансинга. Шестата сесия е наречена „Изправеност/Откровеност/  и Задържане/Премълчаване/ – „Да отстояваш себе си”. Терапевтът работи върху гърба.
Той се състои от гръбначен стълб, задната част на гръдния кош и пространството между плешките. Гръбнакът поддържа и свързва цялото тяло. Гръбнакът съдържа продълговатия и гръбначния мозък.
Ето защо плавното функциониране и доброто здраве на целия гръб са основа за протичането на енергията през гърба. Всички разновидности на напрежение на взаимоотношението „тяло – ум /разум, съзнание/ могат да бъдат открити в гърба. И обратно – напрежението и блокажите в гърба засягат здравето и функциите на свързаните с него органи и части на тялото.
Ако чувствата са потиснати, енергийният поток се нарушава, изразът на чувствата е предотвратен или свободата на действие е ограничена, силата на енергията е складирана и заредена някъде в гръбнака, така както и в определени части на взаимоотношението „тяло – ум /разум, съзнание/.
В Ребалансинга гърбът се свързва със „задържането”, което означава да дърпаш назад, да слагаш спирачки в развитието си, да не изживяваш енергията си в пълния й потенциал, особено когато става въпрос за наситени и силни емоции.
От ранните ви години сте учени да потискате вдъхновението си, независимостта си, спонтанността си, сексуалната си енергия и емоциите. Това довежда до стягане на гърба, което постоянно нараства. Мускулите на гърба ви складират тези неразрешени конфликти, като стягане, „задържане”. В течение на годините гръбнакът ви изгубва естествената си гъвкавост, което ви принуждава да приемете сурово, твърдо отношение и позиция към живота.
Увеличаващите се блокажи в гърба е възможно да се превърнат в гняв и ярост. И ако този гняв също не може да бъде изразен, се превръща в депресия и горчивина, които в последствие „отравят” всички други области на взаимоотношението „тяло – ум/разум, съзнание/.
По-голямата част от хората ходят с постоянно напрегнати мускули на гърба. Като резултат междупрешленните дискове, поглъщащи ударите между прешлените, са под постоянен натиск.
Липсата на баланс в гръбнака е една от обичайните причини за болките в гърба, защото натискът върху дисковете води до притискане на нервните коренчета, които излизат по двойки от средата на прешлените.
Психосоматични симптоми на скования гръбнак са тенденцията към разтегнати мускули, луксации /изкривявания/, скъсани сухожилия, артрити, хемороиди, простатити, колити, спастично дебело черво, нервни заболявания, дискова херния, главоболие /мигрена/, проблеми със зрението и др.

Споделено след Холотропно дишане: Открих баща си след 40 години

Вярвайте в себе си, всичко се случва в точния момент!“

dete

Ето поредният истински и вълнуващ разказ за преживяното от участничка в една от последните сесии по Холотропно дишане, водени от мен – Петьо Коджабашев:

 

 

„Когато бях на 15 г., зададох въпрос  на  майка ми: ,,Аз защо  съм различна от сестра ми, ние от един и същ баща ли сме?“ Майка  ми ми призна дълго пазената от нея тайна, а именно, че аз съм плод на извънбрачна връзка. От тогава аз таях омраза към биологичния си баща. Обвинявах го! Липсваше ми! Исках да зная кой е!?? Исках да го намеря и да му задам куп въпроси. Нямах смелостта, естествено. Ноо…… преди няколко дни ето, че бях на Холотропно  дишане, отново. (Аз съм вече на 40 г.) Участвам  в Холотропни сесии от пет години. Тази сесия обаче беше по-силна от придишните и по-значима за мен. Аз видях баща си, той стоеше пред мен и имах възможността да му задам всичките си въпроси, които през годините се трупаха в мен. Говорихме, плакахме и аз чух всички отговори от него. А всъщност той много се е страхувал да ме потърси. Страхът му е бил в основата на цялото му мълчание през годините. Аз му простих!! Почувствах свобода. Усещах с всяка част на тялото си, че е дошъл моментът на истината. Холотропната сесия  приключи, а аз вече бях решила, че ще го потърся в следващите дни.

ОТКРИХ ГООО!!!!

Имах чувството, че цялата Вселена работи за мен. Отидох в неговия град, попадах на точните хора и пътят ме отведе в едно село. Позвъних на вратата, той  излезе и вече знаех, че това е моят Татко. След кратко обяснение коя съм, той ме прегърна, аз него също, просълзихме се и си разказахме за животите си.

Това е невероятно!!!!

Пътят ми се отвори!

С помощта на Холотропното дишане аз предварително бях подготвена за нашата среща, знаех какво ще се случи. Видях всичко като на филм.

Житейският ми път оттук-нататък със сигурност ще претърпи

промяна.

Това е разказ без име!

Благодаря  на Петьо Коджабашев!

Споделено: На сесията по Холотропно дишане преживях и болка, и радост

 

imgo

 

 

Уважаеми приятели, създадохме специална интернет-страница, за да може всеки от участниците в сесиите по Холотропно дишане да сподели преживяното, стига да има желание за това. Сесиите се водят от мен – Петьо Коджабашев – сертифициран водещ и ребалансинг-терапевт и асистентката ми Ники Христова в различни градове. Предлагаме ви разказа на поредния участник:

„По време на дишането на два пъти преживях голяма тъга или болка и вече към края почувствах, че нещо в гърдите ми се е разтопило, разчупило и е потекло от там. Усещах, че чувствам себе си и сърцето си. Почувствах се хем като голяма, хем като малка. Имах нужда от майка си в този момент, страхувах се да не ми се нарани сърцето или да не го нарани някой. След това тази болка се обърна в любов, в радост. След като приключи сесията и се видяхме с моя приятел, се заливахме от смях.

Петьо, Ники, много ви благодаря за подкрепата.”

Споделено: На сесията по Холотропно дишане простих на родителите си

 

img-for-blog

 

 

Уважаеми приятели, създадохме специална интернет-страница, за да може всеки от участниците в сесиите по
Холотропно дишане да сподели преживяното. Сесиите се водят от мен – Петьо Коджабашев – сертифициран водещ и ребалансинг-терапевт и асистентката ми Ники Христова в различни градове. Ето какво сподели един от участниците в последната група в Плевен:

„Не разбирам точно какво съм нарисувал, дойде ми желание да направя спирала с жълта светлина. В началото на сесията по Холотропно дишане се опитах да дишам колкото е възможно по-интензивно и в един момент от мен започнаха да излизат емоции. Аз в миналото имах много проблеми в отношенията с моите родители и споменът за тях дойде много силно. Винаги съм изпитвал към тях обвинения, страшно много гняв – през целия си живот. Сега усетих, че не съм бил прав. Тогава се разплаках и ги
помолих за прошка, не съм сигурен дали успях да изчистя всичко в този момент, но беше много силно, много силно го усетих…
Подейства ми успокояващо, усетих, че някой ме прегърна в този момент. За мен беше като усещане за безопасност и че има кой да ми помогне, защото се чувствах тотално сам. След това дойдоха по-ведри и приятни мисли. Изобщо, искам да кажа, че животът е хубав, благодаря на всички. Все още ми е малко нервно, но иначе се чувствам добре. Имах и
физически усещания, върнаха се стари болки, което е малко странно, но сега отминаха и съм добре. Усетих също, че родителите ми са някъде пак заедно, независимо, че са починали. През целия си живот не се разбираха и е малко странно, че са заедно. Помислих, че някой си прави майтап с мен, но съм сигурен, че са добре, където и да са.”

 

 

Балансиращият масаж – осъзнаване чрез допир – 5-та сесия

20150607_110151

Балансиращият масаж – осъзнаване чрез допир – 5-та сесия

В пета сесия на Ребалансинга се работи върху корема и хълбочно-поясния мускул

През 1980 г. е създадена система от 10 сесии на специален дълбоко балансиращ масаж, която Ошо – просветен индийски мистик – нарекъл „Ребалансинг”. Оттогава повече от 1200 души са се обучили като ребалансери. В България може би единственият сертифициран такъв терапевт е Петьо Коджабашев.

Докосването с любов и умение е есенцията на Ребалансинга. Петата сесия се нарича „Интуиция” – „Да се завърнеш /да проникнеш/ в собствения център.”

Коремът е емоционалният център на взаимоотношението „тяло-ум/разум, съзнание”. Много от нашите емоции и вълнения произлизат от тази област. Емоциите са енергии, излизащи от вътрешността ни, от стомаха, и се разпростират по цялото тяло. Те търсят изява по всевъзможни начини. Ако изразяването им бъде възпрепятствано, те ще се превърнат в болка, напрежение или хронична болест.

Мускулната група на облия поясен мускул /псоас/ и хълбочния мускул /илиакус, илипсоас/ е разположена в центъра на взаимоотношението „тяло-ум /разум, съзнание” и поради тази причина играе централна роля в Ребалансинга. Това е „най-дълбоката” мускулна група в структурата на тялото, в смисъл, че е заредена с много дълбоки чувства. Заедно с по-повърхностните мускули на коремната стена и дълбоките мускули на гърба, също така определя и позицията на таза, свързвайки горната част на тялото с таза и краката.

Напрежението в долната част на гърба е признак и за това в каква степен се припираме и се насилваме. Ако усещате, че се насилвате в много ситуации от живота, то със сигурност гърбът ви ще е схванат.

Освен това стомахът може да се приеме и като местоположението на вашата интуиция. Стомахът предава информация за това как се отнасяте с енергиите в тялото си, тук и сега. Вероятно сте загубили много от вътрешната си интуиция, защото сте се научили да блокирате енергиите. Свързваме думата „чувства” със слабост, нестабилност и разрушителност. Или пък се приемат като маловажни или опасни. След като вътрешността и стомахът са в центъра на тялото, значи те са от особена важност за способността ви да живеете в баланс!

Скъсеният объл поясен мускул /псоас/ дърпа гръдния кош надолу и притиска коремната кухина. В същото време пречи на дишането, тъй като облият поясен мускул е пряко свързан с диафрагмата. Органите са под постоянен натиск и са застрашени от всякакви болести, като спастични колити, диария, чревни инфекции и други нарушения.

Облият поясен мускул /псоас/ се задвижва от всяко движение на бедрата, естествено играе важна роля и при половото сношение. Стегнатият мускул намалява сексуалното удоволствие и пречи да бъде изпитана дълбоката удовлетворяваща радост от освобождаването при оргазма.

Ето защо е добре тази важна група мускули да бъдат релаксирани и в добро състояние, което се постига с подходящ масаж.

  • Скорошни публикации

  • Скорошни коментари

    • Архиви