Тантра ни помага да преживеем сексуалността и любовта

pritcha-8Много модерни станаха напоследък тантра групите, но какво означава тантра и как може ни помогне да отключим, съпреживеем и използваме сексуалната енергия, която всеки от нас има? Какво се случва, когато потискаме тази енергия волно или неволно? Ето какво е мнението по тези въпроси на Петьо Коджабашев, сертифициран водещ на тантра групи, сесии по холотропно дишане, ребалансинг терапевт.

 

Тантра означава приемането на женското и мъжкото в нас, както и на всичко, което е около и в нас. Така осъзнаваме кои сме ние, кое е подходящо за нас, за да може всеки да опознае собствената си сила и потребности, да среща хора, които са за него.

Сексуалната енергия е най-силната, която притежава човек в тялото, в душата и в сърцето си. Това е огромна енергия. Когато нямаме подходящ за нас сексуален партньор в живота си, тази енергия стои заключена и не се използва пълноценно. Именно завръщането към изначалното, което се случва чрез тантра, ще ни помогне да опознаем своята сексуалност.

„Затваряйки и потискайки дълбоко в себе си сексуалността си, ние лека-полека започваме да чувстваме неудовлетвореност и това често прераства в различни болести в тялото. Мисля си, че масовото разпространение на рак на гърдата и на детеродните органи при жените напоследък е свързано в немалка степен и с потискането на сексуалността в тях. А тази енергия както може да бъде градивна, така е възможно да има и деструктивен ефект. Известно е, че липсата на секс увеличава нервното напрежение, прави жените по-избухливи и изнервени.

Те казват, че няма с кого да правят секс, а това често не е вярно. Дори на някоя жена да й хареса даден мъж или обратното, те трудно се решават да предприемат действия в тази посока, защото отново излизат наяве страховете. Страхът, че няма да се справят в леглото, че няма да ги хареса другият, особено ако не си одобряват телата.

Много са факторите, които потискат секса, основните са в главите ни. Затова е добре постепенно да се осъзнаем като сексуални същества, да усетим тази енергия и да не се страхуваме да я преживяваме. Именно тантра позволява това – да преживеем сексуалността и любовта, които са две различни неща, но вървят ръка за ръка. Любовта и сексът създават баланс у човека”, обясни терапевтът.

МОЯТА ТРЕТА РЕБАЛАНСИНГ СЕСИЯ

petyo11

Днес получих третата си сесия от моя колега, приятел и неповторим Ребалансинг терапевт Петьо Коджабашев.

Все още съм силно впечатлена от това, което преживях в тази сесия и искам да го споделя. А то е едно уникално съчетание от усещания за душата и тялото.

Докато преминем към същината на трета сесия имах възможност да се отпусна, защото въздействието на спокойния и плавен допир ми подсказа да оставя тялото да ме води и да се доверя – на себе си, на усещанията си и на терапевта.

В тази сесия се работи със страничните части на тялото, тазовия пояс и раменете. Движенията бяха бавни и търпеливи, а натискът – дълбок и събуждащ.

Преминаването по двете ми страни ме накара да почувствам периферията си и да разбера за себе си, че тази част от моето тяло е връзката ми със света и природата – там където свършвам аз – започва всичко останало. Не усетих никакви граници и осъзнах, че съм едно с цялото.

Много силно беше преживяването ми и при работата с тазовия пояс. То беше свързано с дълбочина на усещането и болка. Винаги съм възприемала болката като нещо присъщо и неизменно в съществуването. Но сега я видях в друга светлина – в момента на дълбокото навлизане в тъканите ми болката се прояви като извор на живот. Тя ме събуди. Засилвайки се размърдваше всяка моя клетка и ме караше да се чувствам жива в истинския смисъл на думата – да усещам тъканите, слоевете на кожата, движението на кръвта и всичките ми съставки. Имам тяло, и се свързах с него благодарение на болката. Какво богатство е да осъзнаеш, че имаш тяло! За мен в тялото се крие отговорът на въпроса „Коя съм аз?”. Наблюдавах се отвътре по особен начин – като че ли движенията на терапевта бяха моите вътрешни очи, виждах костите и ставите си, усещах уникалността точно на моето тяло. А това всъщност е уникалността и на мен самата. И отговорът на въпроса беше „Аз съм точно аз и никой друг.”

Имах възможността да усетя двете отделни части на тялото си, чрез разделящите таза от торса масажни движения. Имах чувството, че и двете части имат свой собствен живот и не зависят от мен или аз от тях. И си направих извод – нищо няма значение и всичко е възможно. После дойдоха свързващите движения и отново бях едно тяло, а изводът ми беше – сега съм по-цяла от преди малко, и поради тази причина съм и по-силна.

Тази сесия ми даде също истинско отпускане и лекота на тялото, както и почивка за ума.

Най-ценното от тази сесия за мен беше преживяването на женствеността ми. Всеки ден я чувствам в себе си, изразявам я, показвам я на живота, на другия пол, на детето ми, в творчеството ми. Но сега открих къде женствеността живее в тялото ми. Така винаги ще мога да се свържа с нея, ако я забравя или потисна. Обичам тялото си, защото то съхранява най-ценните ми неща!

С благодарност – към себе си и към Петьо Коджабашев.

 

Ники Христова

Сексуалността означава преоткриване на любовта във всеки човек

Ребалансингът и холотропното дишане ни водят към дълбоко преживяване на нашата сексуалност

Сексът и любовта – две вечни теми – винаги свързани с много табута, копнежи и загадъчност. В днешното объркано и динамично време немалко хора отъждествяват секса с любовта, а други обичат страстно и искрено, но не преживяват интимност така, както им се иска. Защо? Къде се разминават желанията, нуждите и чувствата ни? Ето какво сподели по тези въпроси Петьо Коджабашев, сертифициран терапевт по холотропно дишане, ребалансинг и водещ на тантра групи.

„Сексуалността няма нищо общо със секса. Всеки човек е сексуален, има заложена в себе си тази сексуалност. Тя означава да припознаем в себе си забравената женска или мъжка енергия, която е свързана с любовта. За мен сексуалността означава преоткриване на любовта във всеки човек. Като казвам любовта – имам предвид изначалната, чиста форма на любов. Сексуалността е пряко свързана с любовта, която е изворът на живота“, обясни терапевтът.

 

Сексуалността може да се проявява в много силна степен, когато има взаимодействие между мъж и жена, както и в останалите форми на сексуални контакти – само между мъже или между жени. Сексуалността е била дълги години заклеймявана. В почти всички религии са се опитвали да се избавят от нея, защото тя означава връзка с тялото. А религиите правят основно връзка с духовното, изключвайки тялото. Това нанася много щети на хората, защото ги е отделяло от телата им и от възможността да преживеят сексуалността чрез тялото и усещанията си, чрез чувствата и емоциите, които живеят в телата ни. Така или иначе благодарение на телата ни ние сме на Земята и имаме възможност да бъдем Тук и Сега.

 

„А бидейки Тук и Сега, имаме възможност да преживеем собствената си сексуалност. Във възрастта до 2-3 години започваме да усещаме, че притежаваме тази сексуалност, започваме да се разграничаваме по пол. В последствие, вкарвайки ни животът в рамки, започваме да потискаме тази сексуалност, защото не е прието в социума да бъдем сексуални. Сексуалността започва да бъде заклеймявана като израз на разюзданост. В последствие много хора имат разочарования от секса и започват да смятат, че не бива да се преживява отново сексуалносттта, защото тя е свързана с горчив опит. И ребалансингът – балансиращият масаж на тялото, и холотропното дишане много често ни водят именно към това – дълбоко преживяване на нашата сексуалност. Понеже сме в дълбок релакс и връзка с тялото, имаме възможност чрез него да преживеем отново сексуалността си. Да преживеем или жената в себе си, или мъжа в себе си, които никога не са ни напускали. Винаги са били с нас, но ние сме игнорирали сексуалността си. Тантра групите също дават възможност отново да се свържем чрез тялото с усещането за нашата сексуалност. Това става чрез различни видове интерактивни игри и дихателни практики“, допълни Петьо Коджабашев.

 

Свързвайки се със сексуалността си, осъзнаваме каква огромна енергия притежаваме. Тя е съзидателна, креативна енергия, до която имаме пряк достъп. Чрез сексуалността можем да се върнем към себе си, към женската или мъжка енергия, която имаме, да постигнем цялостност. В последните години полюсите доста са се изместили. Много жени живеят като мъже и у тях преобладава мъжката енергия, и обратното. Свързвайки се с тази енергия чрез осъзнаването, а то се случва чрез преживяването, имаме възможност да я развиваме и да черпим от нея непрекъснато.

 

Припознавайки сексуалната си енергия, жената може да танцува женствено, може да има отношение към мъжа, да бъде любяща и нежна, може да бъде отворена и да не се страхува, че ще я наранят. А мъжът обратно – да припознае мъжката си същност – да бъде активен, да бъде също любящ, да уважава и обича жената до себе си.

  • Скорошни публикации

  • Скорошни коментари

    • Архиви