Навлизайки в себе си, откриваш същността си и свободата да бъдеш какъвто ти харесва

Споделено от Тинна Боева:

Навлизайки в себе си, откриваш същността си и свободата да бъдеш какъвто ти харесва

 Tinna

 

Семинари, обучения, практики… – изборът е голям, но правилните решения в тази посока са малко. По какво си личат ли? По усещането, че след като сме участвали в някоя групова практика или семинар, сме „олекнали”, вярваме си и се харесваме повече, или напротив – достигнали сме до разтърсващи прозрения за себе си, които иначе щяха да останат потулени в най-тъмните кътчета на душата ни, невидими за нас.

Ето разказа от първо лице на Тинна Боева, участник в семинара „ТАНТРА – ДУХОВНОСТ, ПЪТ КЪМ СЕБЕ СИ И ЛЮБОВТА”, който се проведе наскоро в с. Баня от сертифицирания терапевт по холотропно дишане, ребалансинг и Аюрведа-йога масаж Петьо Коджабашев.

 

„Два дни с Петьо, Ники, Валя… и група от хора, търсещи, дръзващи, провокиращи себе си, смели. Уют и хармония сред непознати. Тантра практики, йога, медитация, масаж, импровизации, споделяне, задъхване, трудност, смелост… приемане, отдаване, свобода да бъдеш такъв, какъвто ти харесва. Задръжки, освобождаване, простор. Усещането за свързване с другите, със себе си…, с творчеството… Творчеството е отговорът. Навлизайки в себе си, откриваме пътя на твореца, същностите си, които са различни от личностите ни.

Атмосфера, в която си достатъчно сигурен и свободен да си позволиш да погледнеш навътре и отвъд. И да се насладиш на преживяното. Да споделиш. Да усещаш живота такъв, какъвто е. Сред природата. Сред живостта.

Не анализирах този път преживяното, въпреки че умът ми е аналитичен и затормозяваш…, и често ми пречи. Оставих се на усещанията и резултатите от тях… Чувствам се по-лека, по-свободна, по-жизнена, по-сензитивна, по-творческа… След семинара спонтанно се появиха думи, които някак си записах така:

Когато откри моя свят,

тъй непознат и далечен,

все още не знаеше

какво се крие в него.

Когато всеки ден,

бавно и трудно надникваше отвъд,

откри болката, ревността, тъгата,

отминалото време, носталгията,

непознатото и недокоснатото в себе си.

Бягаше, връщаше се, бореше се,

плачеше, объркваше посоките, скриваше се.

Една сутрин внезапно откри

изгрева по стените на стаята си.

Пустотата беше превзела света,

който изследваше.

Сега вече имаше твърде много време

и твърде много място.

За всичко.

Петьо, Валя, Ники, благодаря ви за това, че сте такива, каквито сте и затова, че бяхме заедно. До нови срещи!”

Weekend масаж

i-will helpЛято, слънце, море…

Ваканцията е в разгара си. Какво по-добро време от сега да си починем, обогатим и доставим удоволствие?

          Скъпи приятели,

Започваме провеждането на летни групи Weekend масаж”, в които можете да се научите на различни масажни техники за здраве и тонус, приложими и в ежедневието, да доставите удоволствие на тялото си, да дадете нежност на партньора си, да се забавлявате и радвате на природата или просто да релаксирате…

Групите се провеждат всяка събота и неделя в град Бургас, ул. „Александровска” № 2 или в с.Равда комплекс-Оазис и се сформират след предварително записване за участие в седмицата на провеждането им.

Цена за участие, включваща обучение и практика събота и неделя –50  лв.

При записване по двойки – цена за участие за двама – 90 лв.

Заплащане – на място.

За обучението и практиките са необходими удобни дрехи и добро желание!

 

За записване:

Петьо Коджабашев – 0887 59 35 28, abirubg@hotmail.com, Fb: PetyoKodjabashev, гр. Бургас;

Николина Христова – 0889 28 79 38,  nicky_ma@abv.bg, Fb: Niki Hristova, гр. Велико Търново;

Искате да отслабнете – слушайте тялото си и се харесвайте!

rebalancing-1-150x150

Кое е основното в т.нар. правилно хранене? Как да се храним, така че да не пълнеем и да харесваме отражението, което ни гледа в огледалото? Всеки от нас си задава тези въпроси, мнозина се втурват да пазят модерни или „изпитани” от съседката диети. Но резултатът в повечето случаи е посредствен и краткотраен – защо?! Ето гледната точка на Петьо Коджабашев, сертифициран терапевт по холотропно дишане, ребалансинг и аюрведа-йога масаж.

„Хората много обичат да определят кое е правилно и кое не е. Това обаче не е добър подход, тъй като няма двама души, които да си приличат. Всеки човек е различен и затова е хубаво да намери за себе си коя храна е за него и му помага да се чувства добре. Има няколко метода, чрез които човек може да определи това. Напоследък станаха популярни доста специалисти, които се занимават с подобна диагностика, използвайки апаратура за целта. Това е добре, но не можем да вкараме всички хора в таблици и норми. Отделно от това, човек преминава през различни етапи от живота си и храната също се мени. Учил съм при проф. Огулов в Москва един начин за определяне на това дали дадена храна е добра за него или не е. Както казва той, като сложиш хапка в устата си и се наведеш право напред, можеш да усетиш дали това е твоята храна. Усеща се, наистина, колкото и странно да звучи на пръв поглед. Най-добрият лекар сме ние самите – хубаво е човек да слуша себе си и тялото си”, обясни терапевтът.

Наистина, в последните години затлъстяването е масово. Това е свързано с начина на живот, с обездвижването, с това, че прекарваме повече време седнали, че ядем полуфабрикати. Това е известно отдавна.

„За мен обаче най-важното, свързано с отслабването или напълняването, е това как се чувства човек. Дали е обичан, дали има сладост и удоволствие в живота, който живее, дали се чувства комфортно със самия себе си, харесва ли се… Или просто се тъпче, за да може да успокои нервната си система, защото живее под някакъв стрес непрекъснато. В такива случаи храната се поглъща с една-единствена цел – да може да ни успокои. Това са подсъзнателни процеси, при които хвърляме храната вътре в себе си, опитвайки се да запълним някакво празно пространство, което има там. Това обаче не е възможно да бъде направено по този начин. Опитваме се да пълним липсите, които имаме вътре в себе си, с храна. По този начин естествено натоварваме цялата система и започваме да пълнеем. Колкото повече човек напредва в годините, толкова повече е добре да бъде осъзнат по отношение на това какво яде и в какви количества. Знаете, че метаболизмът се забавя с годините и консумираните количества храна също са важни”, допълни Петьо Коджабашев.

Маргарита Благоева

Аюрведа-йога масаж релаксира тялото

petyo09

Аюрведа е необятно индийско учение, ползвано от хилядолетия. Превежда се като „познание за живота”, което включва всички негови аспекти. В Аюрведа се включва и специален масаж, наречен Аюрведа-йога масаж.

 

„Д-р Косун е основател на този вид масаж, събира познанията от аюрведическия масаж и йога-разтяганията. Масажистът прави дълбок масаж и физически разтягания върху клиента. Той е легнал на земята, в началото лежи по корем, като за масажирането се използват зехтин или сусамово масло. Масажът се прави бавно, тялото се загрява и се подготвя за разтяганията. Всеки човек има различни възможности за това тялото му да бъде разтягано, преценява се индивидуално от масажиста. Не се правят свръхусилия, разтяганията се изпълняват много внимателно. Не става въпрос за изпукване, усукване или чакръкчийство. При този масаж има възможност от страна на масажиста да третира и с ходилата си гърба и задната част на краката на клиента”, обясни Петьо Коджабашев, сертифициран терапевт по холотропно дишане, ребалансинг и аюрведа-йога масаж.

Аюрведа-йога масажът основно помага за това тялото да се огъвкави, тъканите да станат по-отпуснати и меки, по този начин и ставите могат да се раздвижат повече. Също така този вид масаж дава възможност човек да може да вдишва по-дълбоко, тъй като и мускулите на гръдния кош стават по-гъвкави. Ние дишаме чрез мускулите и колкото те са по-отпуснати, толкова гръдният кош може да се разширява повече.

„Така приемаме повече кислород, т.е. повече живот в себе си. По време на масажа човек релаксира много дълбоко. Аз съм го учил в Индия при една от ученичките на д-р Косун, казва се д-р Таруна. Практикувам го от години,има невероятни резултати”, сподели терапевтът.

 

Маргарита Благоева

Старославянски масаж поддържа жизнеността на органите в корема

Висцералният, дълбок, масаж на органите в коремната кухина не е известен на много хора. Той всъщност е старославянски метод за лечение, който съществува от хилядолетия. Хората са се опитвали по някакъв начин да се самолекуват преди много години и единият от начините и бил  този – работа с органите, разположени вътре в корема.

1394051_734494099913301_926931204_n

„Масажът представлява доста дълбок натиск по различните органи, като се започне от черния дроб, жлъчката, жлъчните пътища, които изпращат киселината в стомаха, за да може да се преработва храната. Също така се масажира самият стомах, задстомашната жлеза, която е отговорна за контролирането на захарта в организма.  Също, масажирайки, преминавам към далака, оттам на аортата, която кръвоснабдява всички органи в малкия таз. Въздейства се също така на уретрата, пикочните пътища, пикочния мехур и на централния ни жизнен център, наречен хара, който се намира под пъпа. Масажът обхваща също така дебелото, сляпото и тънките черва, а при жените яйчниците и матката“, обясни Петьо Коджабашев, сертифициран терапевт по висцерален масаж, холотропно дишане и ребалансинг.

Всички тези органи се обхождат с ръце много бавно, надълбоко и по този начин им се въздейства. Защо е необходимо това? Човек се отличава от животните по това, че ходи на два крака. Така обаче всички вътрешни органи започват да провисват, гравитацията ни влияе и ни натиска надолу. Когато органите започнат да провисват, всички нервни влакна и кръвоносни съдове се стесняват. Поради тази причина много от органите започват трудно да се кръвоснабдяват и инервират. Това лошо кръвоснабдяване не им дава възможност да работят нормално. Колкото повече остаряваме, толкова повече това започва да се усеща във вътрешните органи.

„Благодарение на тази манипулация, вътрешните ни органи по някакъв начин започват да се успокояват и се връщат на местата си, същевременно засилваме кръвообращението. Т.е. чрез висцералния масаж стимулираме работата на органите в корема, поддържаме тяхната жизненост. Болестите възникват именно заради остаряването на организма и естественото намаляване функциите на органите. Учените още не са намерили начин да спрат старостта, но чрез този метод е възможно поне да се забави процесът, като органите започнат да функционират по-добре. В някои от органите може да се усети по-силна болка по време на масажа. Много от болките в гърба и т.нар. ишиас, а при жените дискомфортът по време на менструация, са предизвикани именно от слабото кръвоснабдяване и инервация на вътрешните или половите органи. Много хора казват, че са преоткрили метода висцерален масаж, но единият от тях, който познавам лично и съм се обучавал при него в Москва, е проф. Огулов“, допълни терапевтът.

 

Маргарита Благоева

(Руский) Холотропное Дыхание 28 июня 2015 г. Бургас

Место проведения – Центр Йоги „Хридая”, ул. „Стефан Стамболов” № 120

(Здание Проектной организации, 6 етаж)

 

stalba-kam-nebeto1

Ведущий: Петьо Коджабашев – Сертифицированный ведущий Холотропному дыханию. Завершил GTT (Grof Transpersonal Training), РЕБАЛАНСИНГ терапевт (ГЛУБОКАЯ ТЕРАПИЯ С ТЕЛОМ). Сертифицированный психотерапевт – “Позитивная психотерапия”, Висбаденская академия позитивной психотерапии (WIAP).

Асистенты: Николина Христова – Магистр психологии – ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Сертифицированный психотерапевт – “Позитивная психотерапия”, Висбаденская академия позитивной психотерапии (WIAP).

Люба Шулева – Комитова – Магистр психологии – ПУ „Паисий Хилендарски” и консультант по позитивной психотерапии (WIAP). Дипломированный учитель Йоги Международной федерации Йоги, последипломная квалификация – инструктор Йоги –  НСА „В. Левски”.

 

Программа:

10:30 – 11:00 ч. – Регистрация.

11:00 – 12:00 ч. – Начало. Презентация метода Холотропного дыхания (holos- целостность,trepein – двигаться к…) – “Дыхание, которое приводит к целостности.”

12:00 – 13:00 ч. – Предварительные практики для баланса и возникновения позитивных состояний ума.

13:00 – 16:00 ч. – Сессия Холотропное дыхание. Рисование мандал, обмен – первая часть.

16:00 – 16:30 ч. – Отдых.

16:30 – 19:30 ч. – Сессия Холотропное дыхание. Рисование мандал, обмен – вторая часть.

19:30 – Обмен.

 

Примечания:

Сессия Холотропное дыхание длится около 3 часов. Нужна удобная одежда, одеяла, вода, и по крайней мере за 2 часа до сессии потреблять легкую пищу. Лучше забыть телефон!

Программа является гибкой, и в зависимости от динамики группы могут быть изменения в способах и времени. Мы оставляем за собой право на внесение изменений. Для проведения сессии обеспечивается перевод с болгарского на русский язык.

Более подробная информация о методе Холотропное дыхание и ведущего можно получить на данном сайте: www.abiru.bg.

 

Цена участия:

Ранная регистрация  до 21 июня – 50 лв.

Регистрация от 22 июня до 28 июня – 60 лв.

Для постоянных участников сессии Холотропного дыхания – специальная цена – 40 лв.

Любой записал второго участника получит специальную скидку на двоих – стоимость участия для двоих – 80 лв.

Можно платить в Центр Йоги „Хридая”, гр.Бургас, ул. „Ст. Стамболов” №120 или на банковский счет на СНЦ Центр Йоги „Хридая”:

IBAN BG73PRCB92301041525910.

Основание – семинар 28 июня 2015 г.

Для регистрации вы можете позвонить по телефону или отправить сообщение по электронной почте.

 

Связаться с организаторами и регистрация:

Люба Шулева – 0887 68 99 03, yoga_hridaya@abv.bg

Николина Христова – 0889 28 79 38,  nicky_ma@abv.bg

Петьо Коджабашев – 0887 59 35 28, abirubg@hotmail.com

ГРУПА ПО ХОЛОТРОПНО ДИШАНЕ 28 юни 2015 г. Бургас

Място на провеждане – ул. „Стефан Стамболов” № 120, Йога студио „Хридая”

(Сградата на Проектантска организация, етаж 6)

 

stalba-kam-nebeto1

Водещ: Петьо Коджабашев – Сертифициран водещ по ХОЛОТРОПНО ДИШАНЕ – завършил  GTT (Grof Transpersonal Training), РЕБАЛАНСИНГ терапевт (ДЪЛБОКА ТЕРАПИЯ С ТЯЛОТО), сертифициран психотерапевт – “Позитивна психотерапия” към Висбаденската академия по психотерапия (WIAP).

Асистенти: Николина Христова – Магистър психолог към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Сертифициран психотерапевт – “Позитивна психотерапия” към Висбаденската академия по психотерапия (WIAP).

Люба Шулева – Комитова – Магистър психолог към ПУ „Паисий Хилендарски” и консултант по позитивна психотерапия (WIAP). Дипломиран Йога учител към Международната федерация по йога и следдипломна квалификация – йога инструктор към НСА „В. Левски”.

 

Програма:

10:30 – 11:00 ч. – Регистрация.

11:00 – 12:00 ч. – Начало. Представяне на метода ХОЛОТРОПНО ДИШАНЕ  (holos – цялостност, trepein – движа се към) – „Дишане, което води към цялостност“.

12:00 – 13:00 ч. – Предварителни практики за баланс и позитивно състояние на ума.

13:00 – 16:00 ч. – Сесия Холотропно дишане. Рисуване на мандали, споделяне – първа част.

16:00 – 16:30 ч. – Почивка.

16:30 – 19:30 ч. – Сесия Холотропно дишане. Рисуване на мандали, споделяне – втора част.

19:30 – Обратна връзка.

 

Забележки: Сесията по холотропно дишане продължава около 3 часа. Необходими са удобни дрехи, постелка, одеяло, вода, и поне 2 ч. преди сесията да се консумира лека храна. Добре е да забравите мобилния си телефон!

Програмата е гъвкава и в зависимост от динамиката на групата може да има промени в методите и времето. Запазваме си правото на промяна. За допълнителна информация за метода Холотропно дишане, както и за водещия, може да получите на адрес: www.abiru.bg.

 

Цена за участие:

Ранно записване до 21 юни – 50 лв.

Записване от 22 юни до 28 юни – 60 лв.

За редовните участници в сесиите по Холотропно дишане – специална цена – 40 лв.

Всеки, който запише втори участник, получава специално намаление за двама – цена за участие за двама – 80 лв.

Можете да заплатите в Йога студио – „Хридая”, гр.Бургас, ул. „Ст. Стамболов” №120 или на банковата сметка на СНЦ Йога център – Хридая:  IBAN BG73PRCB92301041525910.

Основание за плащането – семинар на 28 юни 2015 г.

За записване се счита и обаждане по телефона и съобщение на е-mail.

 

За връзка с организаторите и записване:

Люба Шулева – 0887 68 99 03, yoga_hridaya@abv.bg

Николина Христова – 0889 28 79 38,  nicky_ma@abv.bg

Петьо Коджабашев – 0887 59 35 28, abirubg@hotmail.com

  • Скорошни публикации

  • Скорошни коментари

    • Архиви